Dumplingdagen
Dumplings vouwen is natuurlijk één van de tradities in China die niet alleen lekker, maar ook ontzettend leuk en gezellig is. Tijdens de dumplingdagen kunnen geadopteerden uit China of Taiwan aansluiten om per groepje (6 tot 8 personen) dumplings te vouwen, te stomen, te bakken en op te eten. Van tevoren worden de ingrediënten gehaald, zodat jij je helemaal kan focussen op het maken van de dumplings!
De Dumplingdag wordt georganiseerd met oog voor acceptatie, (h)erkenning en verbinding. Daarbij is het een mooi moment om kennis te maken met de Chinese cultuur, tradities en gewoontes. Ook is het een gezellige manier om anderen Chinees en Taiwanees geadopteerden te leren kennen. Het gaat om zowel verbintenis met elkaar, als verbintenis met China.
De eerste dumplingdag van Stichting Adoptiepedia werd op 26 juli 2020 georganiseerd. Het was een groot succes, de wachtlijst werd alsmaar langer. Het activiteitenteam van Stichting Adoptiepedia is druk bezig met de organisatie voor de Dumplingdagen in 2022. Houd de website en sociale media van Adoptiepedia in de gaten voor de datum en locatie of klik hier om op de wachtlijst gezet te worden en dan als eerste een berichtje te krijgen als de datum en locatie bekend wordt.
Heb je speciale dieetwensen zoals: allergieën, veganistisch/vegetarisch of iets anders? Dan kan daar zeker rekening mee gehouden worden. Tijdens de aanmelding is er ruimte voor om dit aan te geven.
De dumpling
Na lang zoeken is Adoptiepedia erachter gekomen dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag waar de geschiedenis van de dumpling (Jiaozi 饺子) precies is begonnen. Hieronder enkele verhalen die de ronde doen in China zelf en in andere landen:
– Zhang Zhongjing zou de jiaozi tussen 150 en 219 na Christus hebben uitgevonden. Hij was één van de grootste beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde in de geschiedenis.
– Een ander verhaal claimt dat het is overgenomen van de Mongolen ergens tussen 1271 en 1368, toen Mongolië en China één rijk vormden. De Mongolen maakten al langere tijd zulke deeghapjes rondom de viering van het nieuwe jaar.
– Weer een ander verhaal claimt juist dat dit deeghapje ‘per ongeluk’ is gemaakt. Een keizer wilde onsterfelijk worden en vroeg om hulp. Het advies was om honderd maaltijden te eten bij één kok. Dit werd Su Qiaosheng, een eenvoudige man. Hij bleef maar koken en koken en de keizer smulde. Maar na zijn 99e maaltijd wist hij geen gerechten meer te bedenken. Hij pakte alle ingrediënten die hij had en gooide er een deeglapje over. Vrezend voor zijn leven gaf hij de keizer dit deeghapje. De keizer sloot zijn ogen en genoot. Hij zei: “Dit is het lekkerst van allemaal”. Sindsdien werd de jiaozi van Su gegeten door iedereen in China.