Lunar nieuwjaar 2021

Chinees Nieuwjaar 2021

Het Chinees Nieuwjaar, ook wel bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is één van de belangrijkste Chinese feestdagen. De Chinezen gaan dan massaal op vakantie naar hun familie, waardoor er een ware volksverhuizing ontstaat. De traditie kent een duur van 15 dagen. Het Chinees Nieuwjaar is een feest dat niet onder de gregoriaanse kalender valt. De datum wordt bepaald door de stand van de maan. Het Chinees Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Het Chinees Nieuwjaar kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari plaatsvinden. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender.  Bij het vieren van het Chinees Nieuwjaar horen enkele tradities. Herken je deze tradities of rituelen? 

 

Rood is de kleur van geluk en is daarom overal zichtbaar tijdens het Chinees Nieuwjaar. Je ziet het terug in kledij, versiering en cadeautjes die worden ingepakt in rood inpakpapier. Kinderen krijgen geld in een rood envelopje. Het geldbedrag moet altijd een even getal zijn, want dat zou geluk moeten brengen. De rode kleur van het envelopje zou het slechte mensen etende dier Nian moeten verdrijven. Het dier probeert op oud en nieuw huizen binnen te dringen. Omdat Nian bang is voor de kleur rood en voor hard lawaai, zijn veel versieringen met Nieuwjaar rood en wordt er veel vuurwerk afgestoken 
Tijdens Oudejaarsavond komt familie samen om uitgebreid te dineren. 
Op Nieuwjaarsdag zijn er grote optochten waarbij mensen zich verkleden als draak of leeuw. Zij voeren met meerderen de drakendans uit. Het is de bedoeling om de boze geesten weg te jagen, net zoals met het vuurwerk en de rode kleur. 

Verder is het belangrijk dat je tijdens de festiviteiten niets laat vallen of breken, want dat brengt ongeluk.  

Tenslotte wordt het einde van het lentefeest traditiegetrouw afgesloten met een lantaarnfestival 

 

Adoptiepedia vindt het belangrijk om stil te staan bij het Chinese Nieuwjaar, omdat deze feestdag in het teken staat van verbondenheid en gezellig eten. Meer lezen over Chinees Nieuwjaar.

 

Terugblik: 

Dit jaar viel het Chinese Nieuwjaar op vrijdag 12 februari 2021. In verband met de lockdown heeft Adoptiepedia toch gekeken naar welke mogelijkheden er wel waren aangezien Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de evenementen voor het Chinees Nieuwjaar hadden afgelast. Uiteindelijk heeft het evenement op zoom plaatsgevonden zodat de viering gewoon door kon gaan en was het ondanks de lockdown een groot succes. 

Het evenemententeam had er alles aan gedaan om toch een Chinees Nieuwjaar gevoel te geven. Dit deden zij onder andere door nieuwjaarboxen te ontwerpen met traditioneel Chinese hapjes, drankjes en gadgets, zoals een theeplantje, rijstcrackers, gelukskoekje en een online poster met alle Chinese sterrenbeelden met de juiste jaartallen. Naast de nieuwjaarsboxen had het evenemententeam een quiz opgesteld. Algemene dingen over China, maar ook een doe-opdracht zoals: “Pak iets roods uit de woonkamer” of “Pak iets geels”. De quiz eindigde met een opdracht om een foto te maken. De leukste foto kon hiermee een prijs winnen.  

De nieuwjaarsdag was in tweeën verdeeld. De middageditie was voor iedereen toegankelijk die interesse in het Chinese Nieuwjaar had. De avondeditie werd gedaan in een besloten kring met alleen Chinees en Taiwanees geadopteerden. Het was een feestelijk Chinees Nieuwjaar waarbij verbinding en samen eten nog steeds centraal stonden. Adoptiepedia kan niet wachten tot Chinees Nieuwjaar 2022. 

20201211_191048908_iOS
20201211_224618088_iOS