DNA

Er zijn veel manieren om jouw biologische ouders te zoeken. Een daarvan is door gebruik te maken van DNA. Zoeken via DNA lijkt simpel, maar er komt veel bij kijken. Wat is DNA precies? En waar kan je zo’n test aanvragen? In dit artikel hopen wij al jouw vragen te kunnen beantwoorden over zoeken via DNA testen.

Wat is DNA? (In het kort) 

Desoxyribonucleïnezuur, ook wel DNA genoemd, is de belangrijkste drager van onze erfelijke informatie. DNA bevindt zich in cellen in de vorm van chromosomen. Door middel van de replicatie (zo wordt het proces waarin DNA zich verdubbeld genoemd) wordt het DNA in een chromosoom gekopieerd. De replicatie gaat vooraf aan de celdeling. Zodoende krijg elke cel een kopie van het DNA en kan het via voortplanting worden doorgegeven. Daardoor is het dus mogelijk om jouw biologische (voor)ouders te vinden.

Wat zijn DNA testen en hoe werken ze? 

Bij een DNA test geef je een lichaamsvloeistof zoals speeksel bij een DNA-bank af. Deze bank analyseert vervolgens jouw DNA waardoor er dus naar diverse erfelijke eigenschappen gekeken kan worden. Als jouw biologische ouders deze test ook hebben gedaan, kan de DNA-bank waar jij de test hebt afgelegd vermelden dat er iemand is met een soortgelijk DNA, waardoor je dus een match kunt vinden.

Een DNA test afleggen kan bij internationale DNA-banken als Ancestry of 23andMe. Als je zo’n DNA test aanvraagt krijg je een zogeheten test-kit thuisgestuurd. Deze kit bevat de materialen die je nodig gaat hebben om de test uit te voeren. Er zijn twee soorten DNA testen die je kan aanvragen bij zulk soort DNA-banken.

  1. Een Autosomale test 
  2. CODIS test 

Autosomale test
 

Een autosomale DNA-test onderzoekt alleen de autosomen. Autosomen zijn alle chromosomen met uitzondering van je geslachtschromosomen. Deze chromosomen bevatten DNA-code die van beide ouders in willekeurige combinaties werd geërfd. Een autosomale DNA-test zal je niet noodzakelijkerwijs vertellen welke ouder een bepaalde DNA-sequentie heeft doorgegeven. Maar omdat het een veel breder bereik van DNA omvat dan de andere soorten, is het de enige soort die kan worden gebruikt voor effectieve DNA matching. Instanties die gebruik maken van autosomale testen zijn o.a. Ancestry en 23andMe.


CODIS test
 

The Combined DNA Index System, oftewel CODIS,  is een databank die gecreëerd is en onderhouden wordt door het Federal Bureau of Investigation (FBI). Het CODIS-systeem hanteert het zoeken naar uniek herhalende patronen in DNA. Deze zijn te onderscheiden per individu. In China is dit het meest gebruikte systeem door ouders die hun kinderen zoeken. Vaak wordt er bij een CODIS test gebruik gemaakt van een wangslijmaftreksel. Een organisatie die gebruik maakt van de CODIS test is o.a. LabCorp, een DNA-bank die in directe verbinding staat met de organisatie MyTaproot.


Bloedafname
 

Een andere mogelijkheid is het afgeven van bloed. Dit kan bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of bij organisaties die specifiek gericht zijn op DNA-onderzoek. Ook is de mogelijkheid er om dit in China te doen. Het nadeel hiervan is dat je bij dit soort instanties alleen DNA kan vergelijken als de andere persoon dit ook heeft gedaan. Hierbij zal diegene aanwezig/in beeld moeten zijn. Het wordt wel geadviseerd om na een test via een Internationale DNA bank ook een DNA test af te leggen in het ziekenhuis. Dit om het DNA van een mogelijke match te vergelijken en misstanden te voorkomen.

Autosomale en CODIS DNA-banken 

Er bestaan veel bedrijven waar je zo’n DNA test kan aanvragen. Populaire keuzes zijn; 23andMe, Ancestry en MyTaproot. Deze DNA-banken zijn de meest gebruikte DNA-banken onder geadopteerden. Dat vergroot dus de kans om een broer, zus of ander familielid te vinden. Daarbij heb je de mogelijkheid om de ruwe gegevens te downloaden en te uploaden bij andere belangrijke (Chinese) DNA-banken, zoals Zuyuan, Baobeihuijia, Wegene en 23mofang. Labcorp, dat via MyTaproot gaat, is ook een bekende organisatie waar je een DNA test kan doen. Zij maken dan weer gebruik van de CODIS test. Bij elke DNA-bank verkrijg je het resultaat in de vorm van ruwe gegevens. Bij deze DNA-banken heb je de mogelijkheid om ze te uploaden bij andere databases, wat daarbij weer jouw kansen vergroot. In de volgende alinea’s worden deze DNA-banken in het kort even uitgelegd.


23andMe (Autosomaal)
 

23andMe maakt gebruik van een Autosomale DNA test en hier krijg je resultaat binnen 3 à 4 weken.  Ze bieden 2 soorten testen aan. Het enige verschil tussen deze 2 testen is de uitkomst. Bij de goedkopere test ontvang je een gepersonaliseerd rapport over bepaalde kenmerken in jouw DNA. Naast dat ontvang je ook een afkomstrapport waarin jouw DNA ontcijferd wordt en je afkomst wordt weergegeven. Het DNA gaat vervolgens door de database en wordt vervolgens vergeleken met anderen. Bij de duurdere testen ontvang je naast dit meer informatie over o.a. je gezondheid. Denk hierbij aan een welzijnsrapport maar ook een overzicht van de gezondheid in jouw familie.


Ancestry
 (Autosomaal) 

Ancestry is een DNA-bedrijf dat gebruik maakt van een autosomale DNA test. Net zoals 23andMe bezit Ancestry over meerdere soorten testen. De testen zijn en leveren hetzelfde resultaat, maar de hoeveelheid informatie die je meekrijgt maakt het verschil. Bij het basispakket ontvang je alleen informatie over waar jouw biologische ouders vandaan komen. Terwijl het 2e pakket je meer informatie geeft over je familiegeschiedenis. Tenslotte heb je het 3e pakket waarin meer informatie over je genen wordt weergegeven en bepaalde kenmerken worden uitgelegd.


MyTaproot
 /LabCorp (CODIS) 

MyTaproot is zelf geen DNA-bank, maar staat in directe verbinding met de DNA-bank LabCorp. Als je dus een DNA test wilt aanvragen kan je via MyTaproot contactgegevens verkrijgen van LabCorp. Zij analyseren weer het DNA en sturen het resultaat naar jou toe. Als je het resultaat binnenkrijgt zal je zelf de ruwe gegevens moeten uploaden naar MyTaproot. Zij uploaden het voor jou dan weer naar een andere DNA Database namelijk Baobeihuijia ook wel BabyComeHome (BCH) genoemd. Ook hier heeft MyTaproot een verbinding mee. MyTaproot zelf is een organisatie die geadopteerden op weg helpt en (h)erkenning biedt op het gebied van adoptie.

Houdt er wel rekening mee dat deze test alleen via FedEx opgestuurd of afgehaald kan worden en je alleen met creditcard kan betalen. Meer informatie over CODIS testen of MyTaproot kan je vinden op de website van MyTaproot en/of op de facebookpagina.

Stichting Adoptiepedia hoopt jou hiermee voldoende geïnformeerd te kunnen hebben. Heb je toch nog vragen over DNA en/of kan jij ons meer vertellen? Stuur gerust een mail naar Adoptiepedia: info@adoptiepedia.nl