Dumplingdagen

Stichting Adoptiepedia begon in 2020 met een project voor Chinees geadopteerden. Een moment om stil te staan bij de cultuur, tradities en gewoontes in China. En een moment om te praten met andere Chinees geadopteerden over van alles en nog wat.  

De eerste Dumpling dag werd op 26 juli 2020 georganiseerd door Adoptiepedia. Het was een groot succes! Dumplings vouwen is natuurlijk één van de tradities in China die niet alleen lekker, maar ook ontzettend leuk is. Tijdens de dumplingdagen kunnen geadopteerden uit China of Taiwan aansluiten om per groepje (6 tot 8 personen) dumplings te vouwen, te stomen, te bakken en op te eten. Van tevoren worden de ingrediënten al gehaald en hoef je dus alleen te gaan zitten en te luisteren naar wat instructies.  

Het project was een groot succes, de wachtlijst werd alsmaar langer. Door de coronamaatregelen konden de geplande dumplingdagen niet meer doorgaan. Voor nu is het helaas nog steeds onmogelijk om dumplingdagen voort te zetten. Wel houden de projectcoördinatoren Jade van der Zalm en Nikwi Hoogland een wachtlijst bij. Je kunt mailen naar: dumplingdag@adoptiepedia.nl. Als je vaste donateur bent van Stichting Adoptiepedia, kun je gratis deelnemen aan Dumplingdagen. Geen vaste donateur? Dan kun je tegen een kleine bijdrage deelnemen. Uiteraard hebben vaste donateurs voorrang op de Dumplingdagen. 

Heb je speciale dieetwensen zoals: allergieën, veganistisch/vegetarisch of iets anders? Dan kan daar zeker rekening mee gehouden worden. Geef dit tijdig door en dan kan Adoptiepedia de juiste boodschappen kopen.  

Dumplingdag is georganiseerd met oog voor acceptatie, herkenning en verbinding. Zowel verbintenis met elkaar, als verbintenis met China. 

De dumpling

Na lang zoeken is Adoptiepedia erachter gekomen dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag waar de geschiedenis van de dumpling (Jiaozi 饺子) precies is begonnen. Hieronder enkele verhalen die de ronde doen in China zelf en in andere landen: 

– Zhang Zhongjing zou de jiaozi tussen 150 en 219 na Christus hebben uitgevonden. Hij was één van de grootste beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde in de geschiedenis. 

– Een ander verhaal claimt dat het is overgenomen van de Mongolen ergens tussen 1271 en 1368, toen Mongolië en China één rijk vormden. De Mongolen maakten al langere tijd zulke deeghapjes rondom de viering van het nieuwe jaar. 

– Weer een ander verhaal claimt juist dat dit deeghapje ‘per ongeluk’ is gemaakt. Een keizer wilde onsterfelijk worden en vroeg om hulp. Het advies was om honderd maaltijden te eten bij één kok. Dit werd Su Qiaosheng, een eenvoudige man. Hij bleef maar koken en koken en de keizer smulde. Maar na zijn 99e maaltijd wist hij geen gerechten meer te bedenken. Hij pakte alle ingrediënten die hij had en gooide er een deeglapje over. Vrezend voor zijn leven gaf hij de keizer dit deeghapje. De keizer sloot zijn ogen en genoot. Hij zei: “Dit is het lekkerst van allemaal”. Sindsdien werd de jiaozi van Su gegeten door iedereen in China.