Eline, 25

Eline, 25

Mijn wortels zijn ontstaan bij mijn roots, ik groeide op in een andere cultuur en dat vormde mijn identiteit. Ik ben Eline Kuijper, 23 jaar en geadopteerd uit China toen ik 10 maanden oud was. Binnen het gezin speelde het hebben van een andere huidskleur nauwelijks een rol, maar in de buitenwereld werd ik wel geconfronteerd met ‘anders-zijn’. Door dit laatste kreeg ik de drang meer te willen weten over wie ben ik, op wie lijk ik, maar voornamelijk: ‘waar hoor ik thuis’. Met deze vragen bewandelde ik mijn route naar het vinden van mijn eigen identiteit om mij zo verder te ontwikkelen. 
In 2010 heb ik mijn biologische ouders gevonden. Dit was nog op jonge leeftijd en in mijn hoofd leek het allemaal een sprookje. Pas toen ik mijn biologische ouders gevonden had begon voor mij echt de zoektocht naar mijn eigen identiteit. Vragen waar ik dagelijks over na dacht zoals: “Waar hoor ik nu thuis? Voel ik mij nou meer Chinees of Nederlands?” of vragen en opmerkingen van buitenaf: “Wat spreek je goed Nederlands, is dat je echte zusje of broertje? Lijk je heel erg op je moeder of heb jij je karakter van je vader?” een stukje identiteit waar ik nog dagelijks mee geconfronteerd wordt door de maatschappij. 
Juist doordat ik geconfronteerd werd met ‘anders-zijn’ zocht ik erkenning bij andere geadopteerden, maar ook zeker herkenning. 
Daarom ben ik bezig met het opzetten van een expositie: Onder de loep. Hoe is het om Nederlands te zijn, maar er niet Nederlands uit te zien? In hoeverre voelen we ons verbonden met andere landen? Groeien we op “tussen” of “met” twee culturen? Met deze vragen, waar een geadopteerde dagelijks mee geconfronteerd wordt, wil ik met de expositie: Onder de loep doormiddel van verschillende kunstvormen naar buiten brengen.