Jin, 19 (1)

Jin, 19 (1)

China heeft me vaak bezig gehouden. Het ging dan voornamelijk om vragen over en vragen aan mijn biologische ouders. Samen met mijn adoptieouders ben ik in 2012 voor het eerst terug geweest naar mijn geboorteplaats Songyuan in de provincie Jilin, en wat was dat een mooie ervaring. Op de één of andere manier voelde dat zo fijn en zo vertrouwd, alsof ik na elf jaar eindelijk ‘thuis’ was. Eindelijk voelde ik me niet anders dan anderen; er waren mensen die op mij leken. Mijn lengte, kleur van mijn huid, mijn ogen, mijn haar. Ik werd daar niet anders behandeld en niet raar aangekeken, omdat ik er anders uitzag dan de rest. 
Ook ben ik naar het kindertehuis gegaan en ben ik naar de plek in een hutong gegaan, waar ik als baby op straat ben neergelegd. Het was mooi en emotioneel om in mijn geboorteplaats te wandelen, maar tegelijkertijd vroeg ik mezelf af: Hoe zou het geweest zijn als ik niet geadopteerd was? Hoe had mijn leven in China eruit gezien? Had ik mijn biologische ouders gevonden, als ik in het kindertehuis gebleven was? Zou ik anders naar de wereld hebben gekeken dan nu? 
 
Vragen over mijn roots blijven tot op de dag van vandaag onopgelost. Eigenlijk had ik het plan om volgende zomervakantie naar China te gaan en samen met mijn adoptieouders mijn biologische familie te gaan zoeken. Maar toen het dichterbij kwam, begon ik te twijfelen of het wel een goed idee was. Bang voor informatie die ik wel of niet zou krijgen, bang dat ik niks zou vinden en alle moeite voor niks geweest zou zijn, en wat als ik wel wat zou vinden? 
Misschien willen mijn biologische ouders mij niet kennen, misschien is er een zoon of dochter na mij geboren, misschien ben ik niet welkom. Wat als ik erachter kom dat ze niet meer leven? Ik ben bang voor de informatie die ik te horen zou kunnen krijgen, maar vooral bang voor teleurstellingen. 
 
Wanneer ik het aandurf om terug te keren naar mijn geboorteplaats en antwoorden te zoeken op de vragen die ik heb, weet ik nog niet. Ik neem er de tijd voor, nu ben ik er in ieder geval nog niet aan toe, maar ik ben ervan overtuigd dat ik in de toekomst wel op zoek zal gaan naar antwoorden op mijn vragen.