Leticia, 25

Leticia, 25

Boerenkool met (Hema) worst is één van mijn lievelingsgerechten. Nee, geen nasi goreng of babi pangang (dat is niet eens Chinees). 
 
Ik ben Leticia (25), geadopteerd uit Chengdu (China), toen ik zes maanden oudwas. Mijn Nederlandse ouders konden niet natuurlijk zwanger worden, waardoor ze hebben besloten een speciaal kindje te adopteren uit een Aziatisch land. Ik was één van de gelukkigen en ben liefdevol opgevoed in een welvarend gezin. 
 
Twee jaar later hebben ze nog een meisje geadopteerd uit China, dat nu mijn zusje is. Samen zijn we nu met zijn vieren een gelukkig gezin met een grote familiekring. 
 
Ik heb nooit de drang gehad om mijn biologische ouders te gaan zoeken, want de adoptieouders voelen als mijn échte ouders. Ik weet niet beter. Ik spreek ook geen woord Chinees en ik voel mij totaal geen Chinees. Ik ben een kaaskop en 100% Hollands vanbinnen. Ja, alleen het uiterlijk is ‘exotisch’ voor sommigen. Ik ben één keer naar China geweest op vakantie met mijn adoptieouders. 
 
We gingen naar het kindertehuis, waar ik ben opgehaald en we hebben mijn stad bezocht. De reis was leuk, maar ook emotioneel. Ik voelde me daar niet thuis en ik werd nog vreemder aangekeken dan in Nederland. Dit bracht mij op de gedachte: ” Waar hoor ik thuis? Waar word ik geaccepteerd? Wat ben ik?” 
 
Mijn moeder heeft een doos met spullen bewaard, die uit China kwamen. Baby rompertjes met een gat bij de billen, adoptiedocumenten, foto’s en geboorte wenskaarten. 
 
De stapels fotoalbums zijn voor mij eng om door te bladeren. Als ik naar de foto’s kijk, schieten de tranen meteen in mijn ogen. Ik snap niet goed wat voor soort emotie ik voel; het is een mengelmoes van verdriet, angst, verwardheid, dankbaarheid, geluk en schuldgevoel. Ik keek ook weleens naar die tv programma’s 
zoals @spoorloos_online . Ja, tranen met tuiten. 
 
Ik heb een hele fijne jeugd gehad tot ongeveer mijn dertiende levensjaar. Ik kan mij alleen liefde en geluk herinneren, als ik aan vroeger denk. 
 
Sinds de middelbare school (HAVO) heb ik een persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld. Ik werd ernstig gediscrimineerd vanwege mijn afkomst, omdat ik er anders uitzag voor mijn klasgenoten……