Lisanne, 22

Lisanne, 22

Hi! Mijn naam is Lisanne en ik ben op dit moment 22 jaar oud. Toen ik 3 maanden oud was, ben ik geadopteerd uit Taiwan (Taipei). Omdat ik nog zo jong was kan ik mij hier niets meer van herinneren. Wel zijn er genoeg video’s van mijn aankomst op Schiphol, dus als ik er ooit klaar voor ben kan ik dat terugkijken. 
 
In 2017 ben ik voor het eerst teruggegaan naar Taiwan, samen met mijn ouders heb ik een rootsreis gemaakt. Voor het eerst voelde ik mij niet zo anders. Ik ben opgegroeid in een erg Westerse omgeving, waarbij ik het enige Aziatische meisje in de klas was. Voor het eerst waren er allemaal mensen om mij heen die op mij leken, dezelfde houdingen aannamen en gedraging hadden die erg overeenkwamen met die van mij. Ik voelde mij als een vis in het water! 
 
Terug in Nederland merkte ik dat ik nog niet alles verwerkt had van deze reis naar Taiwan, waardoor ik destijds met mijn studie gestopt ben. Ik heb ruim een jaar aan mijzelf gewerkt, iets wat erg nodig was en uiteindelijk alleen maar positiviteit heeft gebracht. In het voorjaar van 2018 kreeg ik de mogelijkheid om met de rootsreis van mijn kindertehuis mee te gaan. Nu dus op reis zonder mijn ouders, maar met allemaal andere geadopteerden uit hetzelfde kindertehuis. Het mooie aan dit proces vond ik dat ik ook verhalen van anderen geadopteerden leerde kennen; zowel overeenkomsten als grote verschillen. Tijdens deze reis heb ik ook kennis gemaakt met het Manderin Training Centre. Een taalinstituut midden in de stad waar je Mandarijns kan leren. Dit trok mij zo aan dat ik besloot om begin 2019 deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Deze keer heb ik vooral erg genoten van de cultuur omdat ik deze nu echt zelf, voor een langere periode nog meer kon ontdekken. 
 
Iets wat ik nog altijd moeilijk vind is het leven in twee verschillende landen. Hier ben ik te Aziatisch en daar ben ik te westers. Ik voel mij nooit 100% thuis in beide landen, maar kan ook niet zonder een van hen. Gelukkig begin ik het steeds meer te accepteren en merk ik dat ze mij maken tot wie ik ben: mezelf!