Lynn, 20

Lynn, 20

Op mijn middelbare school heb ik met mijn klas in 2017 een uitwisseling gedaan met een klas uit Xi’an. Zij kwamen in april 2017 naar ons en wij zijn in oktober 2017 naar Xi’an geweest. Het was voor mij een hele bijzondere ervaring. De vraag ´hoe zou mijn leven in China eruit hebben gezien, als mijn ouders mij niet ter adoptie hadden afgestaan?’ werd hierdoor meer beantwoord. Door de uitwisseling heb ik, naast bezoeken aan het terracotta leger, de stadsmuur en streetfood markten, een beeld kunnen vormen van het alledaagse leven van een leeftijdsgenoot in China. 
 
Mijn klasgenoten en ik waren aan het begin van het hele traject gekoppeld aan een Chinese student. Het was super leuk om hen in Xi’an weer te zien. Ondanks een reis van bijna zestien uur, was iedereen heel opgewonden. Onze ontvangst was hartelijk en de Chinese studenten en hun families waren heel gastvrij. Mijn uitwisselingsstudent heette Noora en we hebben nog steeds regelmatig contact. Doordat zij met haar familie een half jaar in Amerika heeft gewoond, sprak ze ook goed Engels. We konden dus gelukkig goed communiceren en onze gesprekken gingen van Shawn Mendes (haar idool) tot onze favoriete Chinese gerechten. 
 
Het was een hele gezellige week, maar ook eentje waarin culturele verschillen duidelijk werden. Zo verwonderden zij zich over de vrijheid die wij hadden en zagen wij hoe zij eigenlijk 24/7 met school bezig waren (sommigen sliepen zelfs op school). Begrijpelijk aangezien er veel competitie is om daar toegelaten te worden tot een goede universiteit. In de school stonden quotes op de muren als ‘failure is not an option’; een grote shock voor ons. Verder vonden zij ons heel sociaal en ‘outgoing’, terwijl zij op ons verlegen overkwamen. Toch hebben we veel met elkaar gelachen en weten zij nu wat de voetbalclub Ajax inhoudt. Ondanks de verschillen zijn we in de tijd, die we met elkaar doorbrachten, toch heel erg naar elkaar toegegroeid en hebben we de week in Xi’an feestelijk afgesloten met een avond karaoke.