Mei Hua, 23

Mei Hua, 23

Hoi allemaal, mijn naam is Mei Hua en ik ben 23 jaar! Mei Hua is mijn volledige voornaam en Steenwinkel is mijn achternaam. Dat zorgt nog wel eens voor verwarring, omdat velen denken dat ‘Hua’ mijn achternaam is haha. Op mijn derde ben ik geadopteerd uit China. Ik kom uit Hefei in de provincie Anhui. Vroeger, als kind, had ik weinig tot geen belangstelling voor mijn verleden; ik denk voornamelijk als onbewuste zelfbescherming. Daarbij was ik een ontzettende zwart-wit denker, want waar begin je als je geen eens een begin hebt? 
 
Hoe ouder ik werd, hoe vaker ik de vraag kreeg ‘wil je je biologische ouders niet gaan zoeken?’. Mijn antwoord was ‘nee’. Ik ben te vondeling gelegd en heb geen informatie. Ik had geen hoop dat het mogelijk zou zijn, maar door de moderne tijd van nu zijn er wel mogelijkheden en is het misschien toch wel mogelijk. 
 
Ik wist nooit zo goed hoe ik mij moest voelen. Ik heb weinig mensen om mij heen gehad met wie ik over mijn adoptie kon praten en die mij ook daadwerkelijk begrepen. Begrijp me niet verkeerd, maar de mensen die ik er wel eens over sprak, hadden ook wel vaak hun eigen mening klaar, die niet altijd paste in het beeld wat ik voor ogen had. 
 
Ik ben ooit teruggegaan op vakantie naar China. Ik had verwacht dat ik door mijn Aziatische uiterlijk mij “op mijn gemak” zou voelen. Ik had gedacht dat ik nu niet zo erg zou opvallen tussen alle Aziaten, maar het tegendeel werd juist bewezen. Ik viel alsnog op door mijn vereuropeeste uiterlijk. Daarbij spraken sommige Chinezen mij spontaan aan, waardoor ik mij ongemakkelijk voelde. Ik voelde een schaamte. Het was een soort schuldgevoel, dat ik spontaan kreeg. Een gevoel van schaamte dat ik mijn moedertaal niet sprak en kon verstaan. Hier in Nederland voel ik me wel ‘gewoon’ totdat er altijd wel een opmerking komt, waardoor je even weer beseft ‘o ja, ik ben geen blonde meid, maar een zwartharige met een Aziatisch uiterlijk’. 
 
Verhalen die ik heb gelezen en dit mooie platform hebben mij laten inzien dat ik niet alleen ben als geadopteerde. Ik zie in dat ik niet de enige ben met dit verhaal en deze gevoelens. Ik ben blij dat ik mij eindelijk open durf uit te spreken naar de buitenwereld. Adoptie