Seda, 20

Seda, 20

Hoi mijn naam is Seda den Boer. Ik ben 20 jaar oud en ik ben geboren in Guangzhou, Guangdong. Toen ik ongeveer een jaar was, kwam ik naar Nederland. Ik woon nu vrijwel mijn hele leven in Harderwijk en ik heb best wel een goede jeugd gehad. Ik heb geen broers of zussen, maar ik kon me altijd wel zelf vermaken. In 2010 heb ik een rootsreis gemaakt, wat ik een hele bijzondere ervaring vond. 
Om te beginnen heb ik nooit heel erg gezeten met mijn adoptie; mijn familie en vrienden zijn echt top. Wel waren in mijn omgeving over het algemeen vrij weinig andere Chinezen of Aziaten. Ik denk dat velen vast wel eens hebben meegemaakt dat mensen je naroepen met ‘nihao‘ of misschien wel met ‘kut chinees’. Begin puberteit zat ik hier best wel mee, omdat ik niet zo goed wist waar ik dan trots op moest zijn als Chinese Nederlander. Ik weet nog dat ik in de onderbouw niet langer bekend wilde staan als ‘die ene Chinees’. Ik vond een uitweg in tekenen. Ik teken eigenlijk al mijn hele leven en ik was begonnen met wat dingen op Instagram te posten. Mensen vonden dit cool en ik begon ook op verzoek te tekenen. Toen stond ik dus bekend als het meisje dat goed kon tekenen. 
In de bovenbouw had ik een K-pop fase en dat deed me eigenlijk wel realiseren dat er ook situaties zijn, waar men juist met bewondering kijkt naar Aziatische culturen; dat je niet meer alleen van die stereotype Aziaten in de media hebt, die eigenlijk alleen maar goed zijn in wiskunde en een taalgebrek hebben. 
Op dit moment studeer ik natuurkunde aan de UvA en ik merk wel dat ik me in deze diverse open-minded omgeving echt thuis voel. Verder ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de Chinese cultuur. Daarnaast ben ik op zoek ben naar mijn biologische familie. 
Belangrijkst is dat ik trots ben op mijn afkomst. Daarom vind ik dat Aziaten beter moeten worden gerepresenteerd in de media en dat racisme tegen Aziaten meer moet worden erkend.