Wei-Ming, 22

Wei-Ming, 22

Het coronavirus houdt ons allemaal in de ban. Sinds het afgelopen januari in China uitbrak, was ik al bang dat het virus zich ging verspreiden over heel de wereld. Ik kreeg steeds meer berichten van vrienden en familie over het virus en hoe gevaarlijk het ook was voor onze gezondheid. 
Door deze berichten ging ik al voorraden inslaan uit voorzorg. Mensen noemden mij raar: “Waarom zou je voorraden inslaan het gaat vanzelf weer over.” Inmiddels zijn wij al een paar maanden verder. Het virus heeft ook Nederland bereikt en Nederlanders zijn te nuchter over het virus. 
In de afgelopen weken heb ik op straat een groot verschil gemerkt in hoe mensen mij behandelen. Ik merkte dat er naar mij werd gestaard en dat mensen handgebaren en grappen gingen maken dat gerelateerd was aan het virus. De reden hiervan was dat mensen alleen keken naar mijn uiterlijk. Dat was voor velen genoeg om mij belachelijk te maken op straat, terwijl ik niemand een vlieg kwaad deed. Het begon allemaal heel klein met nep hoesten en het naschreeuwen: “Ga terug naar China!” Maar op den duur werd ik ook lastig gevallen tijdens werk en in andere openbare plekken. 
Nu dat scholen gesloten zijn en het virus nog steeds doorgroeit ga ik alleen naar buiten voor het broodnodige, zoals boodschappen en medicijnen. Een andere reden is dat ik mij niet meer op mijn gemak voel op straat. Als een inwoner in Nederland, voel ik mij niet meer welkom. Er is momenteel veel racisme tegen Aziaten en dit is niet oké. Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk ongeacht de herkomst van de persoon niemand wilt het virus verspreiden en doorgeven. 
Ik hoop dat wij dit virus met zijn allen kunnen overwinnen. Blijf vooral binnen, volg de RVIM maatregelen en ga alleen naar buiten voor het broodnodige.