Yi, 21

Yi, 21

Bij deze deel ik een ervaring die ertoe heeft geleid dat ik ging twijfelen over mijn identiteit; iets wat voor sommige geadopteerden herkenning oproept. 
In de zomervakantie van 2011, toen ik de overstap maakte van groep acht naar de brugklas, ging ik samen met m’n ouders, broer en zusje voor het eerst naar China, mijn geboorteland. Hoewel ik destijds totaal niet bezig was met mijn adoptie, had ik hier al lang naar uitgekeken. We gingen een grote rondreis maken door heel het land en vele prachtige dingen zien. 
Het was een goed georganiseerde rondreis waar meerdere gezinnen aan mee deden. Ik was de enige die uit China kwam, de rest was allemaal van Nederlandse afkomst. Tijdens het bezoeken van grote bezienswaardigheden zoals De Verboden Stad en Het Terracotta Leger moesten we met de groep vaak door poortjes. Onze reisleider liet dan aan de surveillant weten dat er al vooraf was betaald en zo konden we als groep in een keer doorlopen. Het gebeurde echter meerdere keren dat ik door de surveillant uit de groep werd gehaald. Dit vanwege mijn Chinese uiterlijk. Ik werd gezien als een Chinees die niet behoorde tot de groep buitenlands uitziende toeristen; ik zou zonder te betalen door de poort willen sluipen. Gelukkig werden deze misverstanden al snel verholpen door onze reisleider. 
Deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik bewuster ben geworden van mijn Chinese uiterlijk. Dit heeft ertoe geleid dat ik mezelf meer dingen ging afvragen omtrent mijn adoptie en identiteit; iets wat ik in het verleden vermeed maar waar ik nu veel waarde aan hecht.