ICSA (International Child Search Alliance)

Wie zijn mijn biologische ouders? Een gedachte die veel voorkomt bij geadopteerden. Helaas komt het vaak voor dat er onvoldoende informatie ter beschikking is over de geboorteouder(s). Daarom bestaat ICSA 

Wat is ICSA? 

ICSA (International Child Search Alliance) is een internationale organisatie voor geadopteerden die op zoek zijn naar hun biologische ouders. De organisatie is daarnaast ook een centrale informatiebron voor Chinees geadopteerden. Doordat bij sommige adopties een gebrek is aan achtergrondinformatie of foutieve gegevens zijn geleverd, kan dit ervoor zorgen dat de zoektocht lastiger wordt gemaakt dan het al is. Daarom is ICSA er om handvatten te bieden voor geadopteerden die starten met hun zoektocht.


Hoe gaat ICSA te werk?
 

ICSA heeft een systeem ontwikkeld waarbij ze gebruik maken van het verspreiden van posters. Deze posters bevatten basisgegevens over een geadopteerde. ICSA heeft daarbij voor elke provincie in China een posterbeheerder. De beheerder zorgt ervoor dat de posters verspreid worden, inclusief op Chinese sociale media. Daarom is het van groot belang dat als je een poster wilt laten maken, je dat doet bij de beheerder van jouw geboorteprovincie. (Zie Poster aanvragen/vragen stellen.) Op deze manier hoopt ICSA dat de biologische ouder(s) van de desbetreffende geadopteerde zich meldt en contact legt met de organisatie. Deze zoektechniek is gebaseerd op toeval en de kans is dus klein dat er resultaat volgt. Ondanks dat hebben een aantal geadopteerden hun biologische ouders op deze manier gevonden.

Daarnaast is ICSA bezig met bewustmaking van DNA testen. De organisatie wil zowel geadopteerde als ouders die een kind hebben opgegeven voor adoptie aansporen om een DNA test af te leggen. Wil jij ook meer weten over DNA? Klik dan HIER 


Poster aanvragen en/of vragen stellen
 

Wil jij een poster aanvragen? Of heb jij een vraag over ICSA? Meld je dan aan bij de beheerder van jouw geboorteprovincie. Volg onderstaande stappen om contact te zoeken met ICSA.

 

 1. Download WeChat. Deze app heb je nodig om contact te zoeken met een beheerder. (M.u.v. Facebook provincies, zie stap 2.) WeChat is een Chinees sociale media platform die de functies van zowel Facebook als Whatsapp combineert. Je hebt hierbij de mogelijkheid om momenten te delen maar ook om berichten te sturen. Om je aan te kunnen melden bij WeChat moet je eerst geverifieerd worden. Dat kan door iemand die zij kennen of door een onafhankelijk persoon. 
   
 2. 2. Om contact op te nemen met de beheerder van jouw geboorteprovincie heeft ICSA op de website alle beheerders vermeld. Scan de QR code via WeChat om contact met jouw beheerder op te nemen. Klik HIER om naar de website te gaan. Let op! Sommige provincies gebruiken Facebook als platform, hiervoor is WeChat niet vereist. 
   
 3. 3. Als je contact hebt opgenomen met de beheerder van jouw provincie, zal je een gesprek hebben met een vrijwilliger van ICSA. Hij/zij spreekt Engels en/of Nederlands en zal gegevens opvragen voor de poster. (Denk aan naam, leeftijd, etc.)
  Om een voorbeeld te geven wat voor gegevens zij kunnen vragen:
   
  – De vroegste foto die je tot je beschikking hebt 
  – Een recente foto 
  – Naam vanuit het kindertehuis (liefst ook in Chinese karakters) en je huidige naam. 
  – De (geschatte) geboortedatum en wanneer je bent gevonden 
  – De (geschatte) locatie waar je bent gevonden 
  – WeChat QR code 
  – WeChat ID 
   
 4. Zodra de poster gereed is zal je een link van de poster gestuurd krijgen via WeChat. Deze link kan je vervolgens zelf delen. Zo vergroot je je kansen om je geboorteouders te vinden. 

Tweeling/Biologische broer/zus 

ICSA heeft sinds kort een speciale beheerder voor tweelingen en biologisch verwant geadopteerden. Wil jij een speciale poster aanvragen voor jou en je broer/zus? Scan de QR code onderaan op de website van ICSA of mail de beheerder Minke naar: minke.fluf@hotmail.com. Contact met haar opnemen is mogelijk in het Nederlands. 


Contact
 

Wil je meer weten over ICSA? 

Bezoek de website of stel een vraag aan ICSA zelf. 

Deze vragen kan je altijd stellen aan de beheerder van de poster van jouw provincie. Heb jij een specifieke vraag en wil/kan jij die alleen in het Nederlands stellen? Stuur dan een mail naar: 88isca@gmail.com (Vergeet niet om ‘NL’ in het onderwerp te stoppen)