Manieren om te zoeken

Elke geadopteerde heeft recht op kennis over zijn/haar biologische ouders. Helaas komt het vaak voor dat door gebrek aan informatie dit het een stuk lastiger maakt. Stichting Adoptiepedia wil jou daar graag bij helpen en heeft voor jou een aantal zoekmethodes op een rij gezet.  

 

DNA Testen 

Een van de bekendste zoekmethodes is een DNA test. Door je DNA af te geven bij een DNA-bank, kan zo’n bedrijf binnen hun database kijken of er iemand is die jouw DNA deelt. Dit betekent dus wel dat jouw biologische ouders hetzelfde gedaan moeten hebben. Deze testen zijn beschikbaar bij veel bedrijven. Ook bestaan er verschillende soorten DNA testen. Omdat er bij DNA veel komt kijken, wordt dit onderwerp nog apart besproken. Hierin leggen wij onder andere de verschillende DNA testen uit en welke bedrijven deze services leveren. Wil jij meer weten over DNA? Bezoek dan onze pagina. 


ICSA
 

ICSA staat voor International Child Search Alliance. Het is een Internationale organisatie die door middel van posters van geadopteerden helpt bij het zoeken van hun biologische ouders. De posters worden per provincie verspreidt en gedeeld op Chinese sociale media.  ICSA heeft voor elke provincie dan ook een beheerder. Hij/zij zal de poster voor jou verspreiden.  Het voordeel van het gebruikmaken van ICSA, is dat je niet zelf naar het land toe hoeft om de posters te verspreiden. Je kan vanuit je huis een poster aanvragen en laten maken bij ICSA. Op de posters staat belangrijke informatie die nodig is om onder andere in contact met jou te komen. ICSA maakt hierbij gebruik van het sociale media platform WeChat. Deze app zal je nodig hebben om onder andere contact op te nemen met de beheerder van jouw geboorteprovincie. Deze manier van zoeken is puur gebaseerd op toeval, maar een aantal geadopteerden zijn erin geslaagd om hun biologische ouders te vinden. Onthoud wel dat je deze posters niet zelf mag delen op sociale media platforms i.v.m. de privacyregels. Hier staat meer informatie over een poster laten maken of als je meer wil weten over ICSA.


Flyeren in jouw geboortedorp/provincie
 

Een andere mogelijkheid om jouw biologische ouders te zoeken is door middel van flyeren. Net zoals ICSA kan je naar jouw geboortedorp/provincie gaan en daar zelf flyers uitdelen. Het enige nadeel van deze methode is dat er veel kosten aan verbonden zijn. Bij het maken van deze flyers moet je rekening houden met de informatie die je hierop weergeeft. Geef bijvoorbeeld niet zomaar je telefoonnummer op, maar maak gebruik van een Chinees sociale media platform als WeChat.


Gebruik maken van (lokale) media in jouw geboortedorp/provincie
 

Deze manier van zoeken werkt hetzelfde als flyeren, maar dan digitaal. Je kan bijvoorbeeld contact opnemen met het landelijk nieuws. Soms reageren ze terug en kan het zijn dat je bijvoorbeeld een interview krijgt. Op deze manier kan je een oproep doen dat je op zoek bent naar jouw biologische ouders. Probeer een nationaal nieuws bedrijf zoals ChinaNews te benaderen, omdat het bereik groter is en vaak wordt overgenomen door andere (lokale) media. Het voordeel hiervan is dat er geen kosten aan verbonden zitten. Het enige nadeel is dat sommige ouders zich volledig terugtrekken door de aandacht die erbij betrokken is.  


Het op eigen 
initiatief delen via sociale media 

Wat je ook kan doen is vanuit huis actie ondernemen. Denk hierbij aan oproepen doen via sociale media. Je kan vragen aan familie, vrienden en kennissen om jouw oproep massaal te delen. Sommige geadopteerden houden ook een blog bij. Hierin delen zij hun hele zoektocht, wat vaak interessant kan zijn voor mensen. Hiermee bereik je een nog groter publiek en vergroot je daarmee je kansen.

Fiom/ISS 

Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschappen en afstammingsvragen. Fiom helpt mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland. Fiom is de Nederlandse vertegenwoordiger van International Social Service (ISS) en gebruikt het netwerk van ISS voor zoekacties in het buitenland. Of Fiom een zoektocht kan starten hangt af van het land waar gezocht moet worden en of er voldoende aanknopingspunten zijn. Op de volgende pagina van Fiom staat een overzicht van de landen waar Fiom mogelijkheden heeft voor zoekacties: https://fiom.nl/afstammingsvragen/zoeken-familie/welke-landen-zoekt-fiom. Helaas heeft Fiom op dit moment geen mogelijkheden om in China en Taiwan te zoeken. Voor meer informatie: www.fiom.nl.

 


Searcher
/Rootszoeker  

Sommige geadopteerden kiezen ervoor om een searcher/rootszoeker in te huren. Dit zijn mensen die vaak zelf al in de provincie wonen en dus op zoek gaan naar jouw biologische ouders. ICSA heeft op hun website een aantal searchers vermeld waar je in contact mee kan komen. Het kost wel geld om een searcher in te huren. Daarbij is de prijs afhankelijk van welke searcher je kiest en hoeveel diegene moet reizen. Kies daarom een searcher die in jouw geboorteprovincie zoekt/woont, omdat dit invloed heeft op de kosten die je moet betalen. Gebruik maken van een Searcher is dus erg effectief, maar wel aan de dure kant.  


Research China & 
DNAconnect  

Research China en DNAconnect zijn twee organisaties opgericht door Brian Stuy. Beide organisaties kunnen je op weg helpen bij het zoeken van jouw biologische ouders. Brian Stuy is een Amerikaanse man die getrouwd is met een Chinese vrouw. Samen hebben zij 3 kinderen geadopteerd vanuit China. Toen zijn kinderen eenmaal het punt van nieuwsgierigheid bereikten, ging Stuy informatie opzoeken over het kindertehuis en kwam erachter dat het nogal ingewikkeld was. Doordat Stuy al veel ervaring had op het gebied van adoptie door zijn onderzoeken, is hij verdergegaan en heeft hij een eigen bedrijf ontwikkeld. Dit bedrijf helpt geadopteerden informatie te geven die lastig verkrijgbaar is, denk hierbij aan oude zoekadvertenties of artikelen in de krant. 

Research-China helpt veel geadopteerden met het achterhalen van achtergrondinformatie over hun adoptie, en in hoeverre dit klopt. Vervolgens berekenen ze hoe groot de kans is dat je erin zal slagen je biologische ouders te vinden. Daarnaast heeft Research China ook oude zoek advertenties van veel kindertehuizen boven water gehaald. Deze zoekadvertenties werden ingevoerd vanaf ongeveer het jaar 2000 en kan alleen behulpzaam zijn als je in of na dat jaartal geboren bent. Deze zoekadvertenties kan je aanvragen via hun website.  

DNAconnect is een organisatie die zich voornamelijk focust op het zoeken door middel van DNA. Ze bieden biologische ouders een gratis DNA test aan om zich zo aan te melden bij DNA-banken. Op deze manier hoopt DNAconnect dat kansen van een match via DNA-banken hoger wordt en meer geadopteerden succes ervaren. De organisatie hoopt uiteindelijk dat elke ouder die een kind heeft afgestaan een DNA test doet en zo herenigt kan worden met het kind. DNAconnect adviseert ook om zelf een DNA test te doen via 23andMe, een internationale DNA-bank die veel gebruikt wordt door geadopteerden. Het resultaat kan je vervolgens weer uploaden naar GEDmatch, een raw DNA-database waar je gratis jouw ruwe gegevens kan uploaden. Het handige hiervan is dat DNAconnect hier alles over weet en je eventuele vragen kan stellen over bijvoorbeeld de resultaten.


Facebook (zoek)groepen
 

Zoeken via Facebook is een mogelijke zoekmethode die te overwegen is. Er bestaan diverse (zoek)groepen waar jij je bij kan aansluiten. Deze groepen zijn voornamelijk gericht op het delen van ervaringsverhalen en het vrijgeven van tips over zoekmethodes, organisaties en DNA-banken. Daarnaast bieden dit soort groepen steun en een luisterend oor. Ook zijn er groepen die specifiek gericht zijn op het zoeken van biologische ouders. Je kan hier oproepen doen en jouw verhaal delen over jouw zoektocht naar jouw biologische ouders. De leden van deze groep kunnen jouw bericht delen, maar ook tips en advies geven over welke andere zoekmethodes passend zijn bij de informatie die jij tot beschikking hebt. Zoeken via facebook is meer een passieve manier van zoeken en is daarom altijd een goede optie om te overwegen.  


WeChat
 

WeChat is een Chinees sociale media platform. Net zoals Facebook kan je berichten delen en met anderen communiceren. WeChat wordt vaak gezien als Facebook en Whatsapp ineen. Bij het zoeken naar jouw biologische ouders zal WeChat een van de meest gebruikte zoekmethodes worden, omdat veel communicatie met organisaties als ICSA via WeChat zal gaan. WeChat kan dus gebruikt worden om contact te zoeken met organisaties, maar ook om zelf actie te ondernemen. Je kan zelf groepen creëren en mensen uitnodigen. Hierin kan je mensen vragen om te helpen bij jouw zoektocht en je bericht te delen. Let op, want op WeChat zijn veel fraudeurs en bots. Accepteer daarom niet iemand die je niet kent of iemand die jou probeert te benaderen. 


TV-programma’s
 

Gebruik maken van (Nederlandse) Tv-programma’s wordt niet veel gedaan, maar kan een mogelijkheid zijn. Denk aan programma’s als Spoorloos of Familiegezocht. Als je voldoende informatie ter beschikking hebt over jouw biologische ouders, dan kan je in aanmerking komen voor zo’n programma. Helaas is dit niet altijd het geval en valt deze methode snel af. Toch raadt Adoptiepedia dit wel aan te proberen, want het kan zomaar zijn dat ze je toch toelaten in het programma.
 
 

Weet jij nog meer zoekmethodes? Of heb je hier vragen over? Neem dan contact met Stichting Adoptiepedia op via info@adoptiepedia.nl