Mentale gezondheid

Stichting Adoptiepedia spreekt dagelijks met (Chinees) geadopteerden. In deze gesprekken gaat het ook weleens over de mentale gezondheid van jongeren. Bijna alle geadopteerden ondervonden een gebrek in ondersteuning en erkenning voor hun mentale (on)gezondheid. Een geadopteerde kan het lastig vinden om vragen te stellen. Vragen zoals: ‘Waarom vind ik het lastig om afgewezen te worden?’, ‘Waarom ben ik bang om mensen te verliezen?’, ‘Mag ik rouwen om het verlies van mijn biologische ouder(s) of land van herkomst?’ en ‘Is het gek als ik mij juist niks over mijn afkomst afvraag?’

Adoptiepedia merkte op dat het voor geadopteerden lastig is om met dit soort vragen bij vrienden of familie aan te kloppen. Zeker als zij geen ervaring hebben met adoptie. Bang dat ze hun ouders kwetsen, bang om niet begrepen te worden. Het gevolg kan zijn dat je alles opkropt en dat je daardoor gespannen en geprikkeld bent. Hierdoor kan het moeilijker zijn om relaties aan te gaan of je kan hierdoor nog meer druk ervaren.

Om hierop in te spelen, biedt Adoptiepedia het Adoptiegenootschap aan. Het Adoptiegenootschap is een veilige en vertrouwde plek voor Chinees en Taiwanees geadopteerden om hun vragen te stellen. Dit kunnen eenmalige vragen zijn, maar langer contact is ook welkom. Bij het opzetten van het Adoptiegenootschap zag Adoptiepedia verschillende hulpvragen: