Dit jaar organiseert het rootszoeken team van Adoptiepedia (Li-Anne Krol, Jinte in ‘t Groen, Wyan Timmers en Chichi Vonk) een reis van 3 weken naar de provincie Jiangxi. De keuze voor deze provincie is gebaseerd op een poll die is uitgestuurd naar de leden van de Adoptiepedia Rootszoeken Whatsapp-groep. Deze groep bestaat uit 90+ personen die op zoek zijn naar hun biologische familie. Er zijn polls gestuurd in de groep met de vragen: Uit welk jaar kom je?, Uit welke provincie kom je?, In welke provincie woon je? en Welke zoekmanieren heb jij al gedaan? Het doel hiervan was om te achterhalen waar de leden vandaan komen en om elkaar beter te leren kennen. Op de vraag ‘Uit welke provincie kom je?’ heeft de grootste groep, namelijk 37,5%, gestemd op Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Fujian, Shanghai of Jiangxi (zie hieronder de uitslag van de poll).

 

Met deze informatie als basis heeft het rootszoekteam van Adoptiepedia een oproep geplaatst voor aanmeldingen op diverse sociale media kanalen en in de Adoptiepedia Rootszoeken Whatsapp-groep, specifiek gericht op de genoemde regio’s. Er is bewust gekozen om te focussen op één specifieke regio, zodat gedurende de 3 weken alle kindertehuizen en andere belangrijke locaties bezocht kunnen worden. De selectie van deelnemers is gemaakt op basis van hun motivatie, eerder ondernomen zoek inspanningen en beschikbaarheid, met als criterium dat hun geboorteplaatsen binnen dezelfde regio vallen.

 

Dit jaar werkt Adoptiepedia samen met My China Roots, een organisatie die gespecialiseerd is in het zoeken naar biologische familie en het plannen van dergelijke reizen. Het aangaan van samenwerkingen is zorgvuldig gekozen. Er zijn verschillende afwegingen gemaakt in de zoekmanieren. Uiteindelijk is de keus gevallen op My China Roots. Zij zijn goed in het coördineren van een rootszoektocht in combinatie met het volledig uitplannen van een verzorgde reis. Je kunt ze wellicht ook kennen van de Netflix film: Found.

 

In de aanloop naar de reis vinden er regelmatig overleggen plaats tussen My China Roots, de deelnemers en Adoptiepedia. My China Roots voert veel vooronderzoek uit, waaronder het zorgen dat het DNA van de deelnemers in de goede databanken is opgenomen. Daarnaast hebben ze samen met de deelnemers video’s opgenomen en gedeeld op Douyin (Chinese TikTok), wat heeft geleid tot nieuwe leads die ze hebben onderzocht, en ze hebben de juiste contacten benaderd om nieuwe informatie te vergaren.

 

Tijdens de reis in 2023 bezoekt de groep verschillende plaatsen: Ningdu, Nanfeng, Yujiang, Yugan en Hengfeng. Hier bezoeken ze onder andere de kindertehuizen (social welfare institute), eventuele vindplaatsen, vindplekken en pleegouders. Daarnaast gaan ze in de steden flyeren en hun bloed afstaan bij het politiebureau.

 

Gedurende de reis merken we dat de groep veel aandacht krijgt, ook van andere biologische families die op zoek zijn naar hun vermiste familieleden. Als jij of iemand die je kent afkomstig is uit een van de bovengenoemde plaatsen, stuur dan een e-mail naar rootszoeken@adoptiepedia.nl met naam, geboortedatum, vinddatum, geboorteplaats en andere relevante informatie over jouw adoptie.

Uitslag poll

Provincie

Percentage aantal stemmen

Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Fujian, Shanghai,  Jiangxi

37,5%

Hebei, Hubei, Shanxi, Shaanxi, Henan, Hunan, Shandong

29,2%

Guizhou, Huangxi, Guangdong, Hainan, Macau, Hong Kong

18,8%

Sichuan, Yunnan, Chongqing

8,3%

Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Beijing, Tianjin

4,2%

Inner Mongolia, Ningxia, Gansu

2%

Xinjiang, Tibet, Qinghai

0%