Veelgestelde vragen – Rootsreizen

De subsidie voor belangenorganisaties van het Ministerie Justitie en Veiligheid kan jaarlijks worden aangevraagd tot en met 2027. Adoptiepedia vraagt elk jaar deze subsidie aan. Bij honorering kunnen wij een rootsreis organiseren. Elk jaar dienen wij een nieuwe aanvraag in.  

Dit betekent dat Adoptiepedia elk jaar een rootsreis organiseert wanneer de subsidie van het Ministerie Justitie en Veiligheid wordt verstrekt. Wanneer Adoptiepedia de subsidie niet ontvangt, zal er geen rootsreis in dat jaar worden georganiseerd. 

Fijn dat je mee wilt met deze bijzondere reis! Adoptiepedia houdt een interesselijst bij voor mensen die mee willen. Deze lijst helpt ons om te zien waar de meeste interesse vandaan komt. Zij krijgen persoonlijk bericht zodra de voorbereiding begint. Laat je interesse weten door te mailen naar rootszoeken@adoptiepedia.nl met je (geschatte) geboorteplaats en leeftijd. 

We zetten hieronder de belangrijkste selectiecriteria op een rijtje.  

 

Eisen uitgevoerde zoekmanieren:  

 • Je bent al bezig met het zoeken naar je biologische familie  
 • Je hebt een DNA-test gedaan via 23andMe en/of Ancestry 
 • Je hebt jouw DNA geüpload in GEDmatch en andere databanken 
 • Je doet mee (of hebt meegedaan) aan een groepsposter via ICSA 
 • Je kijkt geregeld op https://www.baobeihuijia.com/bbhj/  

Als je niet aan alle bovenstaande eisen voldoet, kun je nog steeds op de interesselijst worden geplaatst, op voorwaarde dat je de ontbrekende eisen binnen 2 weken kunt vervullen. Het afnemen van een DNA-test kan bijvoorbeeld niet binnen 2 weken worden voltooid. 

 

Algemene eisen:  

 • Je vindt het een fijn idee om met vier willekeurige geadopteerden te zoeken naar je biologische familie 
 • Je bent geadopteerd uit het gebied waar we naartoe reizen 
 • Je bent ouder dan 18 jaar 
 • Je bent in staat om je eigen individuele kosten te betalen (minimaal 3.000 euro) zoals vliegticket, visum, hotel- en maaltijdkosten.  
 • Je kunt Engels lezen, verstaan en spreken (niveau B1) 
 • Je bent beschikbaar op het moment dat de reis plaatsvindt -> najaar 2024 
 • Je voldoet aan de inreisvoorwaarden om naar China te reizen 
 • Je wilt actief op zoek gaan naar je biologische familie en neemt niet deel om alleen de cultuur te ervaren 
 • Je vindt het goed dat er gefilmd wordt  
 • Je bent ervan bewust dat het vinden van je biologische familie mogelijk kan leiden tot media-aandacht 

De individuele kosten van deelnemers van de rootsreis naar Jiangxi 2023 was ongeveer 2.500 – 3.000 euro per persoon voor vlucht, hotel, activiteiten en visum. Deze kosten kunnen per jaar verschillen, afhankelijk van de regio, inflatie en persoonlijke uitgaven. 

Dit kunnen we van tevoren niet zeggen. Het is jammer genoeg niet mogelijk om alle provincies te bezoeken. Met de subsidie die we tot en met 2027 kunnen aanvragen, hebben we de kans om vijf keer een rootsreis te organiseren. Om de rootsreis mogelijk te maken, is het verstandig om in één regio te blijven. Wel herzien we na elke rootsreis wat wel en niet werkte en waar de behoeften liggen van de rootszoekenden. 

Het rootsteam werkt aan een hulpdocument voor wanneer je zelf op zoek gaat naar je biologische familie. Hierin staat ook andere informatie zoals budget en algemene tips en tricks voor in China, en delen ervaringsdeskundigen hun verhalen en tips. Het rootsteam doet hun best om 

Nee, de kans is even groot voor alle provincies op dit moment. We zijn nog in de (desk)research fase waarin we gaan kijken welke provincie(s) voor 2024 in aanmerking komen. 

Deze reis wordt deels financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Verder betalen deelnemers zelf voor vluchten, hotels, maaltijden en toeristische activiteiten. Meer informatie over de subsidie is te vinden via deze link 

Jinte, Wyan, Lien en Chichi

We zoeken nog een rootszoeken manager voor het project! Interesse? Bekijk hier de vacature! 

Vanuit de subsidie hebben we bepaalde richtlijnen gekregen om de rootsreis te kunnen maken. Eén hiervan is om minimaal vijf geadopteerden mee te nemen. Om zoveel mogelijk aandacht en zorgvuldigheid te kunnen besteden aan ieders zoektocht, kiest Adoptiepedia ervoor om niet meer dan vijf deelnemers mee te nemen tijdens de rootsreis. Daarnaast was de rootsreis naar Jiangxi in 2023 voor Adoptiepedia de eerste keer dat we zo eenreis hebben georganiseerd. Hierdoor moeten we zelf ook nog aftasten wat er binnen het budget valt.