Programma

Op dit moment is Adoptiepedia achter de schermen druk bezig met het programma voor het symposium ‘Roots zoeken’.

Binnenkort zal hier meer informatie komen te staan.

Zaal 1
Roots-/zoektocht

Zaal 2
Mentale hulp

Zaal 3
Ervaringen

Zaal 1
Roots-/ zoektocht

Zaal 2
Mentale hulp

Zaal 3
Ervaringen

10.30 - 11.30

11:45 - 12:45

13:00 - 14:00

Sympososium programma items los

14:15 - 15:15

15:30 - 16:30

16:45 - 17:45

10:30 - 11:30

Zaal 1
Roots-/ zoek-tocht
Zaal 2
Mentale hulp
Zaal 3
Ervaring-en

11:45 - 12:45

Zaal 1
Roots-/ zoek-tocht
Zaal 2
Mentale hulp

13:00 - 14:00

14:15 - 15:15

Zaal 1
Roots-/ zoek-tocht
Zaal 2
Mentale hulp
Zaal 3
Ervaring-en

15:30 - 16:30

Zaal 1
Roots-/ zoek-tocht
Zaal 2
Mentale hulp
Zaal 3
Ervaring-en

16:45 - 17:45

Zaal 1
Roots-/ zoek-tocht
Zaal 2
Mentale hulp
Zaal 3
Ervaring-en

The history of adoption in China [ENG]

Kindertehuizen in China werden vroeger op opmerkelijke manieren gevuld, van vondelingen tot kinderontvoeringen. Hoe heeft dit impact op de zoektocht van geadopteerden? Lan en Brian Stuy vertellen je meer over de adoptiegeschiedenis van China. 

Lan en Brian zijn trotse adoptieouders van 3 Chinese dochters. Samen zijn zij de organisaties Research China & DNAConnect begonnen. Hierdoor hebben zij al meer dan tien jaar ervaring in het ondersteunen van zoektochten voor geadopteerden. 

Let op: Lan en Brian komen uit Amerika, om die reden zal deze presentatie in het Engels zijn. 

Training: Stress, ritme en regulatie bij roots vragen

Wat doet stress met je lichaam, gevoel en met het denken tijdens het zoeken en het terugzien van jouw geboorteland? Via uitleg, theorie en oefeningen leer je je stress systeem kennen en oefenen we met jezelf reguleren. De training wordt verzorgd door dr. Anneke Vinke, GZ- psychologe en Orthopedagoge gespecialiseerd in interlandelijke adoptie. 

 

Talkshow: Gezocht en gevonden

Het vinden van je biologische familie klinkt voor velen als muziek in de oren. Maar hoe is dit nu in realiteit? Nikwi Hoogland gaat in gesprek met 2 geadopteerden die hebben gezocht en gevonden. Wat was de aanleiding van het zoeken? Hoe hebben zij gevonden? Wat heeft het vinden hen gebracht en wat niet? Schuif aan, praat mee en leer het perspectief van de geadopteerden beter begrijpen of dat van jezelf te herkennen. 

DNAconnect & Research China [ENG]

Het beginnen van je zoektocht is een complexe zaak. Waar moet je beginnen en wat zijn de mogelijkheden? Lan en Brian Stuy helpen je hierbij op weg met hun meer dan 10 jaar lange ervaring in het ondersteunen van geadopteerden in hun zoektocht. 

Lan en Brian zijn trotse adoptieouders van 3 Chinese dochters. Samen zijn zij de organisaties Research China & DNAConnect begonnen. 

Let op: Lan en Brian komen uit Amerika, om die reden zal deze presentatie in het Engels zijn. 

Praten over het AdoptieLeven (PAL) *alleen voor geadopteerden

Het Adoptiegenootschap organiseert bijna maandelijks een PAL-bijeenkomst. Ook tijdens het symposium zijn zij er natuurlijk bij en wordt er een korte PAL-bijeenkomst georganiseerd in het teken van roots. Hierin bespreken we in groepsverband waar jij aan denkt bij dit onderwerp, wat je hebt gedaan in de zoektocht naar jouw roots en wat je nog wel of niet wilt doen op dit gebied. We kunnen elkaar inspireren en verder helpen in de zoektocht naar onze roots; verbinding en (h)erkenning zijn tijdens een PAL-bijeenkomst het belangrijkst.

Talkshow: Ik zoek niet

Soms ben je er nog niet aan toe of misschien ben je met een heleboel andere leuke dingen in je leven bezig en heb je helemaal geen tijd om over je zoektocht na te denken, maar het kan ook gewoon zijn dat je helemaal niet wilt zoeken. Ook dit is normaal en een manier waarop een geadopteerde om kan gaan met zijn of haar adoptie. Liam Austin gaat hier dieper over in gesprek met twee geadopteerden. Schuif aan en praat mee en leer het perspectief van de geadopteerden beter begrijpen of dat van jezelf te herkennen. 

De mogelijkheden van DNA

Maarten Larmuseau is professor op het KU Leuven en is gespecialiseerd in menselijke erfelijkheid. Hij zal komen vertellen over de theorie achter genetica en hoe dit in lijn ligt met jouw adoptieverhaal. Want hoe kun je gebruik maken van genetica in jouw zoektocht en waar kan genetica jouw brengen? Maarten legt je tips en tricks voor, maar zal ook vertellen over de privacy en de medische ziektes en aandoeningen die het met zich mee zou kunnen brengen.  

Rootsreizen en mensen helpen

Hoe ga je als ouder om met de vragen die je kind heeft? Welke rol wordt er van je verwacht tijdens zo’n rootsreis? Claudia Verplanke-Waas is adoptiepmoeder van 2 dochters. Samen met 1 van haar dochters geeft Claudia vaker samen met haar dochter presentaties en lezingen over adoptie, rootsreizen en zoektochten. Het delen van de ervaringen kunnen bij andere geadopteerden en adoptieouders een gevoel van herkenning oproepen en een bevestiging geven. Doordat rootsreizen en zoektochten vele emoties kunnen oproepen, zowel bij de geadopteerde als bij de adoptieouder, zijn Claudia en haar dochter samenwerkingen aangegaan met professionele adoptiecoaches. Zij geven zowel in België als in Nederland lezingen. In Nederland werken ze samen met Vincent Aelbers van BUROVince. Hij begrijpt de ervaringsverhalen, zowel als geadopteerde als professionele hulpverlener, maar al te goed. 

Talkshow: Mijn zoektocht

Een zoektocht beginnen is complex, hoe werkt dat tegenwoordig? Noëmi & Anéline Plateau zijn dit op een publiekelijke manier begonnen, namelijk op de nationale televisie. Wat heeft hun zoektocht tot nu toe gebracht en waarom zijn ze gaan zoeken? Liam Austin vraagt de twee zussen het hemd van het lijf. Schuif aan en praat mee en leer het perspectief van de geadopteerden beter begrijpen of dat van jezelf te herkennen.

Searching for your Chinese birth family [SUB]

Dat er soms afstammingsvragen zijn bij geadopteerden wist Wesley Hagood als adoptievader maar al te goed. Wesley is vader van 2 dochters, geadopteerd uit China. Door de vele vragen die zijn dochters al van jongs af aan hadden, maakte Wesley het zijn missie om hen van zoveel mogelijk informatie mogelijk te verschaffen. Hierdoor heeft Wesley te maken gekregen met een heleboel manieren van zoeken naar informatie en biologische familie, manieren als zoekers, DNA, social media, etc. Wesley zal hierover vertellen in een opgenomen presentatie. Zijn oudste dochter Mia, heeft haar biologische familie ook gevonden door het werk van Wesley. Al zijn werk is gedocumenteerd in een boek ‘Searching for your Chinese birth family’ verkrijgbaar op Bol.com en Amazon. 

Let op: Wesley is Amerikaans, door tijdverschil is zijn presentatie eerder opgenomen en ondertiteld.  

Nazorg bij geadopteerden

De Vereniging voor Adoptiekind en Gezin vzw, of kortweg VAG vzw, vertelt je graag over zijn diensten. VAG vzw is een erkende vrijwilligersvereniging die al meer dan 30 jaar ijvert voor een goede voorbereiding voor kandidaat-adoptieouders en voor een laagdrempelige én kwalitatieve nazorg voor adoptiegezinnen en geadopteerden. Vanuit onze ervaringsdeskundigheid brengen we (kandidaat) adoptieouders en geadopteerden samen en leren we van elkaar. Op het symposium zullen twee VAG-vrijwilligers aan het woord komen die vanuit hun eigen insteek, hun eigen verhaal en hun zoektocht naar roots het belang van nazorg toelichten. Daarnaast bieden zij ook de VAG-boekendienst aan met een ruim aanbod in adoptie gerelateerde boeken. 

Talkshow: Hoe mijn rootsreis mijn blik naar China heeft veranderd

Shu Lin Janssen was in 2019 te zien bij het programma Eindelijk Thuis op NPO. Samen met haar moeder ging zij terug naar China om te ontdekken waar zij nou vandaan kwam. Shu Lin is lange tijd boos geweest op China en dat dit alles juist haar was overkomen, deze rootsreis veranderde dit. May de Graaff gaat in gesprek met Shu Lin over haar reis, wat heeft haar dit gebracht en waarom was dit zo belangrijk voor Shu Lin? Schuif aan en praat mee en leer het perspectief van de geadopteerden beter begrijpen of dat van jezelf te herkennen. 

Zoeken zonder in China te zijn

Doordat China momenteel dicht zit, staan veel zoektochten op een laag pitje. International Child Search Alliance (ICSA) vertelt je op dit symposium over zoekmanieren die je kan uitvoeren op afstand. Al jaren helpt ICSA geadopteerden over de hele wereld met hun zoektocht. Door middel van internationale contacten en social media creëren zij heel veel bereik in China, waardoor er reeds geadopteerden verdeeld over de wereld hun biologische familie gevonden hebben. 

Casussen met geadopteerden

Een welkbekende organisatie die jou kan ondersteunen met afstammingsvragen gaat het gesprek aan. Na een introductie van de organisatie wordt er gesproken over verschillende situaties met betrekking tot geadopteerden en de hulp die zij hierin kunnen bieden. Ben jij ook benieuwd wat het Afstammingscentrum België voor jou kan betekenen? Kom vooral luisteren en meepraten! 

Praten over het AdoptieLeven (PAL)

Het Adoptiegenootschap organiseert bijna maandelijks een PAL-bijeenkomst. Ook tijdens het symposium zijn ze er natuurlijk bij en wordt er een korte PAL-bijeenkomst georganiseerd in het teken van roots. Hierin bespreken we in groepsverband waar jullie aan denken bij dit onderwerp, wat jullie hebben gedaan in de zoektocht naar jouw roots of die van jouw naaste en wat jullie nog wel of niet willen doen op dit gebied. We kunnen elkaar inspireren en verder helpen in de zoektocht naar onze roots; verbinding en (h)erkenning zijn tijdens een PAL-bijeenkomst het belangrijkst!