Over Adoptiepedia
In 1979 liet China een ingrijpend beleid ingaan, de eenkindpolitiek. Koppels in China mochten slechts één kind krijgen. Door dit beleid ontstonden er ernstige taferelen. Moeders pleegden abortus, ook al was het kind al volgroeid. Als het kind geboren werd, werden ze soms alsnog vermoord. Er waren ook ouders die hun kind (stiekem) geboren lieten worden. Ze stonden het dan vervolgens af aan kennissen, familieleden of in een uiterst geval legden ze het aan de straat te vondeling. Baby’s werden te vondeling gelegd op markten, bij goed bezochte gebouwen of op andere locaties. Veel Chinees geadopteerden in Nederland waren die baby’s. Sommige zijn al met acht maanden geadopteerd, anderen pas vanaf drie jaar. Eenmaal in Nederland groeide elke Chinees geadopteerde op, zonder nazorg en zonder een overzichtelijke plek met informatie over adoptie. Of je als geadopteerde nou wel of niet zoekt en in welke mate je je ook bezighoudt met je afkomst, adoptie is een ingrijpende gebeurtenis die een geadopteerde meedraagt.
Sinds 21 augustus 2020 is Stichting Adoptiepedia officieel een stichting en belangenorganisatie voor alle Chinees geadopteerden in Nederland. Initiatiefneemster Nikwi Hoogland (directeur) kwam begin 2020 samen met Hong-Lin Stoffels en Simone Houying. Zij zijn de oprichters van Adoptiepedia. Naarmate de Instagram groeide, groeiden de ambities ook. Er kwamen steeds meer projecten de hoek omkijken zoals de Dumplingdagen, het Adoptiegenootschap en Zoekreizen.
Stichting Adoptiepedia heeft de propositie om er te zijn voor alle Chinees en sinds 1 januari 2021 ook voor de Taiwanees geadopteerden in Nederland. Dit houdt in dat Adoptiepedia aansluit op de vragen van geadopteerden. Deze kunnen variëren van rootsvragen tot en met mentale gezondheidsvragen. De website biedt betrouwbare informatie aan, gebundeld op één plek. Overzichtelijk, prettig en veilig. Daarnaast behoudt Adoptiepedia haar Instagram waar ervaringsverhalen van Chinees geadopteerden op staan. Stichting Adoptiepedia is als belangenorganisatie de stem voor Chinees geadopteerden in Nederland en kan als vertegenwoordiger benaderd worden door overheidsinstanties, andere belangenorganisaties, ouders of overige geïnteresseerden. De website dient er als tweede voor om te voorzien in informatie over adoptie voor niet-geadopteerden. Zo wordt er meer bewustzijn gecreëerd in de Nederlandse maatschappij.
Stichting Adoptiepedia, van Adoptie tot Zoeken.