Terugblik Project Mandarin 2024

Bij Project Mandarin hopen we Chinees en Taiwanees geadopteerden meer inzicht te geven over het Mandarijn, de officiële taal in China en Taiwan. De workshop startte met een introductie over Project Mandarin (vanuit Stichting Adoptiepedia), de docent, Yan Ma, en het doel van de workshop. Daarna kregen we een presentatie van de docent over Chinese schilderkunst
 
De presentatie ging over het symbolisme van Chinees voedsel en hoe dat is verworven in hun taal. Ze begon een verhaal over hoe zij uit het zuiden kwam en gewend was om tijdens Chinees nieuwjaar een drakendans te zien. Ze wist dat in het noorden men een leeuwendans doen, maar wist niet precies wat erachter zat. Later ontdekte ze dat de ‘leeuw’ achter een Chinese kool aanrent en hem probeert op te eten. Dat vond ze een beetje vreemd, maar ze kwam er al snel achter dat dit te maken heeft met het symbolisme van voedsel. Chinese kool wordt in het Mandarijn-Chinees uitgesproken als baicai. Met andere tonen kan het ook als een ander woord klinken, namelijk het woord voor rijkdom. Chinezen geloven daarom dat wanneer die leeuw de kool eet, dat staat voor geluk. Ook in de schilderkunst zie je dit terug. Daarom leerden we aan het begin van de les eerst hoe je de karakters voor Chinese kool schrijft en rijkdom. Daarna leerden we hoe we de Chinese kool moesten schilderen op verschillende manieren. Na de pauze konden we een eigen schilderkunstwerk maken. Hierbij schilderden we een kool en andere soorten groentes en fruit zoals kaki fruit, wortels, chilipepers en champignons.
 
Het was een geslaagde middag en iedereen heeft wel iets mee naar huis kunnen nemen. 
 
Project Mandarin organiseert minstens 2 keer per jaar een activiteit met betrekking op het leren van het Mandarijns door middel van een (proef)les, kalligrafie lessen of Chinese cultuur in combinatie met de taal. Momenteel is het team bezig met het organiseren van een les Chinees voor de wat gevorderdere leerlingen. Vorig jaar lag de focus vooral op het introduceren van de taal en deze keer zal de focus liggen op spreekvaardigheid. Mocht je interesse hebben in deze workshop of wil je algemeen graag op de hoogte gehouden worden van de activiteiten, stuur een mailtje naar projectmandarin@adoptiepedia.nl of houd de socials van Adoptiepedia goed in de gaten!