Adoptievoortgang

Op 8 februari 2021 werd er, naar aanleiding van een rapport van de Commissie-Joustra, een adoptiestop ingevoerd. Nu is er besloten dat er een eind komt aan deze adoptiestop.[1] Dit maakte de minister van rechtsbescherming, Franc Weerwind, op 8 april 2022 bekend. Wat houdt dit nu precies in?

Een aparte overheidsorganisatie

Er zijn nog veel onduidelijkheden over het vervolg van interlandelijke adopties. Wat al wel duidelijk is, is dat er één bemiddelingsorganisatie komt met versterkt overheidsgezag die adopties gaat regelen. Deze partij vervangt de vier huidige private partijen. Hoe dit er exact uit gaat zien en wanneer deze organisatie er komt is nog niet bekend.[2]  Wel zal het inrichten van het nieuwe systeem even duren en ook het opstarten van de lopende procedures zal een aantal maanden in beslag nemen, aldus het ministerie.[3]

Internationale samenwerking

Naast het plan voor een nieuwe bemiddelingsorganisatie wil het kabinet de samenwerking met andere landen versterken. De bedoeling is dat alleen kinderen geadopteerd worden die in hun land van herkomst niet kunnen worden opgevangen.[4] Het is nog onduidelijk of dat inhoudt dat er een lijst komt met landen waaruit niet meer geadopteerd mag worden. Ook wil het kabinet dat landen ondersteunt worden om zelf opvang mogelijk te maken. Als dat punt is bereikt óf als landen juist te weinig doen om dat doel te bereiken, kan de samenwerking met een land worden beëindigd.[5]

Het Adoptiegenootschap

Stichting Adoptiepedia begrijpt dat zo’n beslissing veel impact kan hebben op jou als geadopteerde.  Daarom bestaat er het Adoptiegenootschap. Het Adoptiegenootschap bestaat uit een team van geadopteerden met een sociaal-psychologische achtergrond. Het Adoptiegenootschap biedt door middel van het project saamhorigheid een luisterend oor in de hoop hiermee geadopteerden op weg te helpen en te steunen. Heb jij behoefte aan hulp of wil jij hier met iemand over praten? Neem dan gerust contact op met het Adoptiegenootschap of lees meer over het project saamhorigheid.

Referenties

[1] Jules Jessurun, Adoptie uit buitenland mag binnenkort weer, maar veel is nog onduidelijk. In: NOS, 08-04-2022.

[2] Anoniem, Weerwind: Adoptie uit het buitenland alleen onder striktere voorwaarden. In: Rijksoverheid, 11-04-2022.

[3] Anoniem, Adopties uit buitenland worden hervat, onder striktere voorwaarden. In: NU.nl, 11-04-2022

[4] Hanneke Keultjes en Hans van Soest, Kabinetsplan: adoptie uit buitenland voortaan alleen nog via de overheid. In: Algemeen Dagblad, 08-04-2022.

[2] Agnes de Goede, Adoptie uit buitenland mag  straks weer: ‘Dit geeft hoop op eindelijk een kindje’. In: RTL Nieuws, 12-04-2022.

Heb je even niet meer helder wat de adoptiestop inhield? Lees er hier meer over.