Chinees nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar, ook wel bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is één van de belangrijkste Chinese feestdagen. De Chinezen gaan dan massaal op vakantie naar hun familie waardoor er een ware volksverhuizing ontstaat. De traditie kent een duur van 15 dagen. Het Chinees Nieuwjaar is een feest dat niet onder de gregoriaanse kalender valt. De datum wordt bepaald door de stand van de maan. Het Chinees Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Het jaar kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari plaatsvinden. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het jaar 2021 begint vandaag op 12 februari.

Chinees Nieuwjaar staat bol van de symboliek, gebruiken en tradities. Dit zijn de voornaamste:

  • Om het nieuwe jaar goed in te gaan, moet je het oude jaar goed afsluiten. Dit doe je door je schulden af te lossen en door je huis een poetsbeurt te geven. Het poetsen moet wel voor Nieuwjaar gebeuren en niet tijdens of net na.
  • Nieuwjaar. Want dan poets je al dat nieuwe geluk direct weer weg…
  • Ramen en deuren moeten om middernacht openstaan. Zo kun je het oude jaar naar buiten laten waaien en het nieuwe binnen laten komen.
  • Rood is de kleur van geluk en is daarom overal zichtbaar tijdens Chinees Nieuwjaar. Je ziet het terug in kledij, versiering en cadeautjes die worden ingepakt in rood inpakpapier. Kinderen krijgen geld in een rood envelopje.
  • Het geldbedrag moet altijd een even bedrag zijn, dat zou geluk moeten brengen. De rode kleur zou het slechte mensen etende dier Nian moeten verdrijven. Nian probeert op oud en nieuw huizen binnen te dringen. Nian is gevoelig voor de kleur rood en voor hard lawaai. Er wordt dus daarom veel rood en vuurwerk gebruikt.
  • Tijdens de oudejaarsavond komt familie samen om uitgebreid te dineren.
  • Op Nieuwjaarsdag zijn er grote optochten waarbij mensen zich verkleden als draak of leeuw. Zij voeren met meerderen de drakendans uit. Het is de bedoeling om de boze geesten weg te jagen, net zoals met het vuurwerk en de rode kleur.
  • Tijdens de festiviteiten mag je niets laten vallen of breken, want dat brengt ongeluk.
  • Op de 15e dag van het nieuwe jaar wordt de feestperiode traditiegetrouw afgesloten met een lantaarnfeest.

Wil je meer lezen over zodiacs? Dat kan op deze pagina (ENG). In 2023 heeft Adoptiepedia het Lunar Nieuwjaar gevierd tijdens het Lunar Nieuwjaar Gala. Je kunt hier de sfeerimpressie terugvinden.