Drakenboot festival

Het originele verhaal van het ontstaan van het drakenbootfestival gaat over de legende genaamd Qu Yuan. Hij wordt gezien als een van de grootste dichters die China ooit heeft gekend. Hij leefde tussen 340 v.Chr. en 278 v.Chr. en wordt geroemd voor zijn liefde voor het vaderland en voor zijn loyaliteit aan de keizer. Toen hij ooit zijn eigen keizer wilde waarschuwen voor een aanval van een andere keizer werd hij niet geloofd. Zijn keizer vertrouwde namelijk op zijn eigen adviseurs, zij zeiden tegen de keizer dat hem niets ging overkomen. De keizer waar Qu Yuan zo loyaal aan was werd niet veel later aangevallen en vermoord door de keizer waar Qu Yuan hem voor waarschuwde. Na de verscheurende gebeurtenis schreef Qu Yuan nog een laatste gedicht voordat hij in de Miluo rivier sprong en overleed. Toen het dorp erachter kwam wat er gebeurd was met Qu Yuan zijn ze met boten over de rivier gaan varen in de hoop om zijn lichaam te kunnen bergen. Ze hebben het lichaam nooit kunnen vinden, maar als teken van respect en waardering voor alles wat Qu Yuan heeft gedaan voor China werd er Zongzi (dumpling met rijst) in de rivier gegooid. De gedachte was dat de vissen de Zongzi zouden opeten en zo het lichaam van de grote Qu Yuan zouden sparen.

Tot op de dag van vandaag wordt Qu Yuan geëerd door middel van de viering van het drakenbootfestival. Daarbij is het traditie om Zongzi te eten en Xionghuang wijn te drinken. Deze wijn bestaat uit gele wijn en realgar poeder. Die poeder moet ervoor moet zorgen dat de mensen beschermd zijn tegen kwade geesten.

Het drakenbootfestival wordt hier in Nederland ieder jaar op verschillende locaties georganiseerd. Het festival in Apeldoorn is de grootste en de meest bekende. Het festival in Apeldoorn heet Drakenbootfestival en duurt drie dagen lang. Naast de bootraces waar je prijzen kunt winnen, is er ook een podium waar grote Nederlandse artiesten optreden. Kortom, wat ooit een tragisch gebeuren was ergens in het verre China wordt tegenwoordig vrolijk gevierd in Nederland en dat is iets moois.

samuel-wong-1Cb_z0neXOE-unsplash
callum-parker-_yYy9lPu2tY-unsplash
macau-photo-agency-LZOB7KJUJ_o-unsplash