Drakenbootfestival

Gisteren, donderdag 25 juni 2020, was het Drakenbootfestival!! Het Drakenbootfestival is een traditionele Chinese feestdag. Op het vaste land van China en Taiwan wordt het Duanwufestival of Tuen-ngfestival genoemd. In Hongkong en Macau wordt het Tuen NgJit genoemd. Deze feestdag wordt op de vijfde dag van de vijfde maand van de maankalender gevierd.
Qu Yuan, een staatsman en een dichter uit de derde eeuw wordt op deze dag herdenkt. Qu verloor het vertrouwen in de keizer, nadat de keizer een bondgenootschap sloot met de machtige staat Qin. Doordat Qu tegen het bondgenootschap was, werd hij verbannen en verdacht van verraad. Qu heeft zichzelf uiteindelijk verdronken in de Miluo Rivier. De bevolking die achter Qu stond, ging met boten achter Qu aan om hem te redden of zijn lichaam te vinden. Toen men Qu zijn lichaam niet kon vinden, hebben ze bolletjes plakrijst in de rivier gelegd, zodat de vissen de rijst ging eten in plaats van Qu zijn lichaam. Dit zou oorsprong zijn van Drakenbootfestival.

Men herdenkt de gebeurtenis met bootraces in het hele land en ze eten gestoomde rijst die gewikkeld zijn in blad. Zowel in China als in Nederland wordt dit festival gevierd. Op verschillende plaatsen wordt het Drakenbootfestival als een evenement gezien. Echter lijkt het alsof men niet weet wat de oorsprong van het festival is. Dit is jammer omdat er een mooi verhaal achter het Drakenbootfestival zit. Meer lezen? Bekijk deze pagina (ENG).

samuel-wong-1Cb_z0neXOE-unsplash
callum-parker-_yYy9lPu2tY-unsplash
macau-photo-agency-LZOB7KJUJ_o-unsplash