Lantaarn festival

Deze Chinese feestdag wordt in het Nederlands Lantaarnfeest genoemd, omdat het bekijken van de vele verschillende soorten lantaarns één van de belangrijkste activiteiten is. De lantaarns symboliseren de wensen voor een voorspoedige toekomst. Dit jaar is het feest op 26 februari 2021.

Het Lantaarnfestival wordt precies 15 dagen na het Chinese nieuwjaarsfeest gevierd. Dit wordt dan ook gezien als het afsluitingsfeest van het Chinees Nieuwjaar. Vaak vindt dit festival plaats in februari of begin maart van de Nederlandse kalender. Veel families komen bij elkaar en worden er in dorpen en steden traditioneel draken- en leeuwendansen opgevoerd.

Tijdens het lantaarnfestival is het (bijna) volle maan, worden er op allerlei plekken vuurwerk afgeschoten en lopen kinderen met (zelfgemaakte) rode lantaarns over straat. Daarnaast wordt er traditioneel zoute rijstdumplings (Yuan Xiao) gegeten en is het een traditie om elkaar raadsels te vertellen.

Er zijn verschillende legendes rondom het ontstaan van het Lantaarnfestival in China, maar dit is de meest bekende: Heel lang geleden vloog er een heilige kraanvogel vanuit de hemel naar de aarde. Het heilige dier raakte verdwaald en werd gedood door een aantal dorpelingen die dachten dat het een gevaarlijk dier was. De Jadekeizer was boos en verdrietig dat het dier was gedood door een mens. Hij beval zijn leger om naar de mensenwereld te gaan en het hele dorp met vuur te vernietigen op de 15e dag van de eerste maand. De dochter van de Jadekeizer waarschuwde de dorpelingen voor het gevaar. Een oude wijze man kwam op het idee om met de dorpelingen rode lantaarns rondom hun huizen te hangen en om vuurwerk af te steken. Hierdoor zou het lijken alsof er een groot vuur woedde.

Toen het leger van de Jadekeizer aankwam bij het dorp zagen ze het licht, de rook en hoorden zij harde knallen. Zij dachten dat het dorp al was verwoest en vertrokken weer. Om te vieren hoe de dorpelingen dit hebben overleefd, wordt er sindsdien elk jaar lantaarns aangestoken en vuurwerk afgestoken. Andere populaire tradities van het Lantaarnfestival is de leeuwendans en de drakendans. Meer lezen over het Lantaarnfestival? Zie deze pagina (ENG). 

pexels-eva-elijas-6068535
Lantaarns