Mid autumn festival

Mid autumn festival


Chang’e (嫦娥) is de Chinese godin van de maan. Ze speelt een rol in meerdere Chinese legendes, waarvan de bekendste toch wel de legende rondom het Mid-Autumn Festival (Midherfstfestival) is. Op dit moment speelt ze ook een rol in de film Fei Fei en de Maan.

Het verhaal gaat dat Chang’e eerder menselijk was en getrouwd was met haar man Hou Yi (后羿). Hou Yi wordt in de Chinese mythologie beschouwd als een enorm goede boogschutter. In die tijd zou het heel heet zijn geweest op aarde, aangezien er tien zonnen waren. Hierdoor was het dus nooit nacht en was het voor de bevolking moeilijk om te overleven. Op een dag besloot Hou Yi dat hij zou gaan proberen de zonnen naar beneden te schieten. Dit lukte hem; hij schoot negen van de tien zonnen naar beneden. Als beloning ontving hij het elixer van onsterfelijkheid van de godin Xiwangmu (西王母). Dit bezorgde hem echter slapeloze nachten, aangezien het elixer maar voor één persoon was. Hij was heel dankbaar voor het geschenk, maar uiteindelijk besloot hij dat hij niet in zijn eentje onsterfelijk zou willen worden; niet zonder zijn vrouw Chang’e. Hou Yi verstopte het elixer in hun huis. Uiteindelijk komt Chang’e erachter dat haar man het elixer heeft en zou het elixer van onsterfelijkheid van haar man hebben gedronken; in sommige versies van het verhaal steelt ze dit elixer van haar man, in andere versies is ze gedwongen het te drinken. Na het drinken van het elixer wordt Chang’e onsterfelijk en vliegt naar de maan. Op dat moment rent Hou Yi het huis uit en ziet zijn vrouw wegvliegen naar de maan. Hij beseft wat er is gebeurd en is in eerste instantie ontzettend boos. Later begint hij haar toch te missen en denkt dat zij zich ook wel eenzaam zou moeten voelen. Vanaf dat moment offert hij haar elke nacht geschenken in de vorm van haar favoriete voedsel.

Dat is een traditie die nu nog steeds plaatsvindt tijdens het Mid-Autumn Festival. Mensen laten offers voor Chang’e achter tijdens het festival. Lees meer over dit festival op deze pagina (ENG).

Mooncake
mid-autumn-festival-1662185_1920