23 Mofang
Zoeken naar je biologische ouders is een hele klus en er zijn vele mogelijkheden/manieren om dit te doen. Eén hiervan is door middel van de DNA-bank 23Mofang. Op deze subpagina zal Stichting Adoptiepedia meer uitleggen over het bedrijf en hoe je hier gebruik van kan maken.
Het bedrijf
23Mofang is een bedrijf dat aan DNA-profilering en andere DNA–gerelateerde opdrachten doet. Het bedrijf helpt daarbij zowel particulieren als overheidsinstanties. De testkits van het bedrijf helpen gebruikers bij het beoordelen van hun genetische risico’s en genetische eigenschappen. Dit is erg behulpzaam bij mensen met genetische ziektes, omdat het hierdoor vroegtijdig aangepakt kan worden. Doordat 23Mofang beschikt over een geheel eigen database is het ook mogelijk om familieleden te vinden. Ze maken gebruik van autosomale DNA-testen. Ze bieden de mogelijkheid om een DNA-test af te leggen, maar ook om resultaten van andere DNA-profileringsbedrijven te uploaden. Dit houdt in dat als je al een autosomale DNA test hebt afgelegd, bij bijvoorbeeld Ancestry, je alleen maar de resultaten hoeft te uploaden. Meer informatie over 23Mofang is eventueel te vinden op hun website.
Hoe maak ik gebruik van/begin ik met 23Mofang?
Omdat elke DNA-bank/database weer anders is, heeft Stichting Adoptiepedia een handleiding gemaakt over hoe je gebruik kan maken van 23Mofang. Volg de instructies hieronder en neem vooral je tijd.
Vertalen
Gebruik Google Chrome als browser om de website te kunnen vertalen naar het Nederlands.
Klik op het vertaal icoon van Google Translate en klik Nederlands aan om de Chinese website te vertalen naar het Nederlands. In sommige gevallen is het van belang om de vertaling uit te zetten door te klikken op Chinees (vereenvoudigd). Je kan later ook weer wisselen naar Nederlands.
Account aanmaken
- Klik op Inloggen.
- Verander de landcode van +86 naar +31 voor Nederland. Dit vind je door op de ‘N’ te klikken wanneer de site naar het Nederlands is vertaald en op de ‘H’ wanneer de site nog in het Chinees staat.
- Wanneer je de landcode hebt ingevuld, kan het zijn dat de geselecteerde code niet op je scherm staat. Dit komt door de vertaling. De correcte landcode is nog actief en je kan gewoon doorgaan met de volgende stap.
- Vul je mobiele telefoonnummer in en klik op Send the verification code.
- Het kan zijn dat je een Captcha test moet doen door drie karakters in de juiste volgorde te zetten. In dat geval zet je de vertaling uit/zet je de taal naar het Chinees. Na twee pogingen moet je een puzzelstuk op de juiste plaats zetten door de balk aan de onderkant te verslepen. Hiervoor hoef je de vertaling niet uit te zetten.
- Je krijgt een SMS op je mobiel binnen met een zes-cijferige verificatiecode .
- Vul je nummer in bij ‘confirmatiecode ingeven’ en klik op Log in.
- Vul een naam in voor je account (dit mag in het Nederlands).
DNA Uploaden
- Maak een kopie van je 23andMe en/of Ancestry-DNA ZIP-bestand en wijzig de naam van de kopie naar Chinese tekens/karakters. Het bestand moet op je computer staan en niet op een usb stick.
- Ga met je muis op je profiel rondje staan (rechts bovenin). Er komt een menu met verschillende opties tevoorschijn.
- Klik op Data importeren.
- Klik op Nu importeren onder ‘Genetische gegevens importeren’ (in het blauw).
- Vul je naam in Chinese tekens/karakters in.
- Kies je geslacht.
- Voor je geboortedatum moet je wisselen tussen de Chinese en Nederlandse vertaling. Selecteer jaar/maand/dag.
- Selecteer de provincie/stad/plaats waar je geboren bent. Het kan zijn dat je moet switchen tussen Chinees en Nederlands wanneer je dit invult, zodat je kan lezen wat er staat. Je moet dit in het Chinees invullen.
- Klik op Upload bestanden onder ‘chipgegevensbestand’ en selecteer het ZIP-bestand in de Chinese tekens/karakters op je computer.
- Klik op Indienen.
Het kan zijn dat het uploaden niet in één keer lukt en dat je het upload proces meerdere malen moet herhalen. Je kan het bestand binnen één tot twee werkdagen bekijken onder ‘persoonlijk centrum’. Klik dan op ‘inspecteur beheer’. Het duurt een aantal dagen voordat je DNA-bestanden verwerkt zijn. Wanneer dit gedaan is kan je de optie ‘Genetisch Zoeken’ bekijken voor potentiële matches.
Stichting Adoptiepedia hoopt jou hiermee voldoende te hebben kunnen informeren en dat het mag helpen in jouw zoektocht. Heb jij vragen/opmerkingen over dit artikel? Stuur dan gerust een mail naar rootszoeken@adoptiepedia.nl.