Zoeken via DNA

Er zijn veel manieren om op zoek te gaan naar jouw geboorteouders. Eén daarvan is door gebruik te maken van DNA testen en databanken. Stichting Adoptiepedia weet dat er veel bij komt kijken. Daarom wordt er in dit artikel kort uitgelegd wat DNA is, maar ook hoe je hiermee op zoek kan gaan naar jouw biologische ouders.

Wat is DNA?

Desoxyribonucleïnezuur, ook wel DNA genoemd, is de belangrijkste drager van onze erfelijke informatie. DNA bevindt zich in cellen in de vorm van chromosomen. Door middel van replicatie (zo wordt het proces waarin DNA zich verdubbeld genoemd), wordt het DNA in een chromosoom gekopieerd. De replicatie gaat vooraf aan de celdeling. Zodoende krijgt elke cel een kopie van het DNA en kan het via voortplanting worden doorgegeven. Daardoor is het dus mogelijk om jouw biologische (voor)ouders te vinden.

Wat zijn DNA testen en hoe werken ze?

Bij een DNA test geef je een lichaamsvloeistof, zoals speeksel bij een DNA-bank af. Deze bank analyseert vervolgens jouw DNA waardoor er naar diverse erfelijke eigenschappen gekeken kan worden. Als jouw biologische ouders deze test ook hebben gedaan, kan de DNA-bank waar jij de test hebt afgelegd, vermelden dat er iemand is met een soortgelijk DNA. Hierdoor is het mogelijk om een match te vinden. Een DNA test afleggen kan bij internationale DNA-banken als Ancestry, 23Mofang, MyTapRoot of 23andMe. Als je zo’n DNA test aanvraagt, krijg je een test-kit thuisgestuurd. Deze kit bevat de materialen die je nodig hebt om de test uit te voeren. Er zijn twee soorten DNA testen die je kan aanvragen bij zulk soort DNA-banken, namelijk Autosomale DNA testen en CODIS (Combined DNA Index System).

Autosomale test

Een autosomale DNA-test onderzoekt alleen de autosomenAutosomen zijn alle chromosomen met uitzondering van je geslachtschromosomen. Deze chromosomen bevatten DNA-code die van beide ouders in willekeurige combinaties werd geërfd. Een autosomale DNA-test zal je niet noodzakelijkerwijs vertellen welke ouder een bepaalde DNA-sequentie heeft doorgegeven. Maar omdat het een veel breder bereik van DNA omvat dan de andere soorten, is het de enige soort die kan worden gebruikt voor effectieve DNA Matching. Instanties die gebruik maken van autosomale testen zijn onder andere Ancestry, 23Mofang en 23AndMe. 

CODIS test

The Combined DNA Index System, oftewel CODIS is een databank die gecreëerd is en onderhouden wordt door het Federal Bureau of Investigation (FBI). Het CODIS-systeem hanteert het zoeken naar uniek herhalende patronen in DNA. Deze zijn te onderscheiden per individu. In China is dit het meest gebruikte systeem door ouders die hun kinderen zoeken. Vaak wordt er bij een CODIS test gebruik gemaakt van een wangslijmaftreksel. 

Bloedafname

Een andere mogelijkheid is het afgeven van bloed. Dit kan bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of bij organisaties die specifiek gericht zijn op DNA-onderzoek. Ook is de mogelijkheid er om dit in China te doen. Het nadeel hiervan is dat je bij dat soort instanties alleen DNA kan vergelijken als de andere persoon dit ook heeft gedaan. Hierbij zal diegene aanwezig/in beeld moeten zijn. Het wordt wel geadviseerd om na een test via een Internationale DNA bank ook een DNA test af te leggen in het ziekenhuis. Dit om het DNA van een mogelijke match te vergelijken en misstanden te voorkomen. 

Autosomale en CODIS DNA-banken

Er bestaan veel bedrijven waar je zo’n DNA test kan aanvragen. Populaire keuzes zijn; 23andMe, Ancestry en MyTaproot. Deze DNA-banken zijn de meest gebruikte DNA-banken onder geadopteerden. Dat vergroot dus de kans om een broer, zus of ander familielid te vinden. Daarbij heb je de mogelijkheid om de ruwe gegevens te downloaden en te uploaden bij andere belangrijke (Chinese) DNA-banken, zoals Zuyuan, Baobeihuijia, Wegene en 23mofang. Labcorp, dat via MyTaproot gaat, is ook een bekende organisatie waar je een DNA test kan doen. Zij maken dan weer gebruik van de CODIS test. Bij elke DNA-bank verkrijg je het resultaat in de vorm van ruwe gegevens. Bij deze DNA-banken heb je de mogelijkheid om ze te uploaden bij andere databases, wat daarbij weer jouw kansen vergroot. In de volgende alinea’s worden deze DNA-banken in het kort even uitgelegd.

23andMe (Autosomaal)

23andMe maakt gebruik van een Autosomale DNA test en hier krijg je resultaat binnen drie à vier weken.  Ze bieden twee soorten testpakketten aan. Het enige verschil tussen deze twee testpakketten is de uitkomst. Bij het goedkopere pakket ontvang je een gepersonaliseerd rapport over bepaalde kenmerken in jouw DNA. Naast dat ontvang je ook een afkomst rapport waarin jouw DNA ontcijferd wordt en je afkomst wordt weergegeven. Het DNA gaat vervolgens door de database en wordt vergeleken met anderen. Bij het duurdere pakket ontvang je naast dit meer informatie over onder andere jouw gezondheid. Denk hierbij aan een welzijnsrapport, maar ook een overzicht van de gezondheid in jouw familie.

Ancestry (Autosomaal)

Ancestry is een bedrijf dat gebruik maakt van autosomale DNA testen. Net zoals 23andMe, bezit Ancestry over meerdere soorten testpakketten. De testen leveren hetzelfde resultaat, maar de hoeveelheid informatie die je meekrijgt, maakt het verschil. Bij het basispakket ontvang je alleen informatie over waar jouw biologische ouders zijn/vandaan komen. Terwijl het tweede pakket meer informatie geeft over je familiegeschiedenis. Tenslotte heb je het derde pakket waarin meer informatie over je genen wordt weergegeven en bepaalde kenmerken worden uitgelegd. 

Stichting Adoptiepedia hoopt jou hiermee voldoende geïnformeerd te kunnen hebben. Heb je toch nog vragen over DNA en/of kan jij ons meer vertellen? Stuur gerust een mail naar Adoptiepedia: rootszoeken@adoptiepedia.nl