GEDmatch

Er bestaan veel verschillende DNA-banken. Een van de bekendste en meest gebruikte DNA-banken is GEDmatch. Dit Amerikaanse bedrijf is een DNA-bank die de mogelijkheid biedt om de resultaten van autosomale DNA testen te vergelijken. In deze subpagina zal meer uitgelegd worden over GEDmatch zelf, maar ook over de bijzondere connectie met DNAconnect

Wat is GEDmatch precies?

GEDmatch is een autosomale DNA-database opgericht door Curtis Rogers en John Olson. Hun hoofddoel was om hulp te bieden aan zowel amateuristische als professionele onderzoekers en geadopteerden die op zoek waren naar hun biologische ouders. Dit deden zij door middel van een algemeen database. Tegenwoordig wordt GEDmatch zelfs gebruikt door overheidsinstanties als de politie. Het bedrijf werkt alleen met autosomale DNA-testresultaten. Dit zorgt ervoor dat je dus niet alleen jouw biologische ouders kunt vinden, maar ook verre familieleden.  
GEDmatch levert zelf geen DNA-testen, maar je kunt wel de DNA-testresultaten van andere bedrijven/leveranciers uploaden. Hierdoor heeft GEDmatch een algemene database gecreëerd.  

DNAconnect

DNAconnect is opgericht door Brian Stuy. Hij heeft een bijzonder systeem gecreëerd waarin GEDmatch een grote rol speelt. Stel je voor dat een mogelijke match contact met jou opneemt. Dan kan je via DNAconnect een DNA-test aanvragen voor diegene. DNAconnect zorgt er dan voor dat de testkit opgestuurd wordt naar jouw potentiële match. Vervolgens worden de gegevens geüpload naar GEDmatch en ontvang je een melding of het inderdaad klopt. Hiervoor is dan wel een GEDmatch account vereist. DNA-testen zijn niet altijd honderd procent betrouwbaar en daarom is het van groot belang dat zowel jij als jouw match nog een DNA-test afleggen. Meer informatie over DNAconnect kan je vinden op hun website 

Stichting Adoptiepedia hoopt jou voldoende te hebben kunnen informeren over deze DNA-bank en dat het jou mag helpen in je zoektocht. Heb jij vragen/opmerkingen over dit artikel of GEDmatch? Stuur gerust een e-mail naar rootszoeken@adoptiepedia.nl of bezoek de GEDmatch website. 

GEDmatch handleiding